Bordan deterjan ürettiler

ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, Bursa'da yaptığı açıklamada, içinde borun da bulunduğu deterjan ürettiklerini açıkladı.

'Etimatik' adı ile ürettiklerini deterjanın hiçbir şekilde petrol türevi, fosfat, sülfat içermeyen temizlik aracı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bu bahsettiklerim insan ve çevre sağlığı açısından zararlı şeylerdir. Fiyat olarak da ekonomik. Hedef önce Türkiye piyasası sonra asıl hedef dünya" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen bir program için gelen Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan Yılmaz, toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bor ile ilgili yanlış bir algının bulunduğunu ifade eden Yılmaz, çok fazla rezerve olmasına rağmen yeterli oranda istifade edilmediğini kaydetti. Kuruluş olarak çok fazla kar elde ettiklerini söyleyen Yılmaz, son 10 yılda karı 26 kat arttırdıklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin en büyük holdinglerinin konsolide karları ile yarışan bir kar seviyesine ulaştıklarını dile getiren Yılmaz, "2004'te 17 milyon dolar olan karımız, 2013'te 436 milyon dolardır. Yalnız bor kimyasalı ile ilgili kamuoyunda altın madeni algısı var. Burada esas olan tüketim tarafıdır. Yeni tüketim alanları bulamadığınız müddetçe çok mal satamazsınız. Kullanım alanı buldukça büyüyorsunuz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN NET İHRACAT BAĞLAMINDA EN BÜYÜK İHRACATÇISIYIZ"

Borun cam, seramik, deterjan sanayine bağlı olduğunu söyleyen Yılmaz, yeni kullanım alanları oluşturulması gerektiğine işaret ederek, "Şirket olarak nasıl bu kadar büyüdük? 1935'te Atatürk tarafından kurulduğunda iştigal alanlarımız kömür, krom, bakır, alüminyum, gümüş, bor ve bankacılıktı. 2004'te sadece bor kimyasalları ile meşgul hale geldik. Ürettiğimizin yüzde 97'sini ihraç ediyoruz. Türkiye böyle başka kuruluş yoktur. Türkiye'nin net ihracat bağlamında en büyük ihracatçısıyız. Çünkü ithalatımız yok. Net ihracatta matematiksel olarak Türkiye'nin birincisiyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"HEDEF ÖNCE TÜRKİYE PİYASASI, ASIL HEDEF DÜNYA"

Yeni bir çalışma alanında boru kullandıklarını dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bordan deterjan yaptık. Bunu da ilan ettik. Sağlık Bakanlığı'ndan izinlerini aldık. Piyasaya 11'inci aydan itibaren büyük ölçekte üretim yapmaya başladık. Geri dönüşümler harika. Bor ile yaptığımız ürünün farkı hiçbir şekilde petrol türevi içermeyen, fosfat, sülfat içermeyen yeni bir temizlik aracı. İçinde olmadığı dediklerimin insan ve çevre sağlığı açısından zararlı şeyler. Paketinde bunlar yazıyor. Bunu anlayan anlar. Etimatik ismi. Fiyat olarak da ekonomik. Hedef önce Türkiye piyasası, asıl hedef dünya. Toplam deterjan piyasası 150 milyar dolar, çamaşır makinesi kısmı ise 85 milyar dolar. Bunun yüzde 10'unu alsanız uçtunuz."

"KOMPOZİT SANAYİNDE KULLANILABİLİR"

Gelişim gösterilebilecek alanlar ile ilgili de konuşan Yılmaz, borun kompozit sanayinde kullanılabileceğini söyledi. Yılmaz, "Bor kimyasalları kullanılarak, yapılan elyaf kompozit malzemeye dönüşüyor. Bu malzemeden araba göğsü, tamponu, uçak parçası, inşaatlar, köprüler yapılıyor. Yoğunlaşması gereken konu" diye konuştu.
"SAĞLIKTA OLUMSUZ BİR NETİCE ALMADIK"

Reklam
Reklam

Borun insan sağlığı açısından zararlı olduğu yönünde çıkan haberler ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, Bandırma'daki işletmede işçiler üzerinde kan, sperm ve idrar tahlilleri yaptıklarını ama olumsuz bir netice almadıklarını kaydetti. Türkiye'nin Batı Bölgesi'nin tamamen bor yatağı olduğunu ifade eden Yılmaz, buradaki nüfus ve doğurganlık oranına bakarak durum değerlendirmesi yapılabileceğini sözlerine ekledi.
(DHA)