Borsa, 25 bin 300 seviyesinde dengelendi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alıcılı bir seyirle başladı.

Açılışta 25 bin 562 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, gelen kar satışlarını 25 bin 300 civarında karşılayarak, dengelendi.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 323 puan artarak 25 bin 346 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.29 değer kazandı.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Reklam
Reklam

Dün ABD borsaları sert düşüşle başladığı günü, Barack Obama yönetiminin mortgage ödemelerini yerine getiremeyenlere doğrudan yardım sağlamayı ve BofA ile Citigroup gibi sorunla bankalara kayıplarını azaltmaları için yardımcı olmayı değerlendirdiği haberleri ile toparlanarak kapatırken, özellikle ekonomik teşvik paketinin Senato'da geçen şeklinde konut sahiplerine sağlanan vergi indiriminin azaltılmasının konut üreticilerinin hisseleri üzerinde bir miktar baskı yarattığı görüldü.

ABD'nin ardından bu sabah Asya borsalarında da Çin ekonomisinin toparlanma sinyalleri vermesi ile olumlu kapanışlar gerçekleşmesi veAvrupa borsalarında gözlenen alıcılı seyir de İMKB'nin açılışı üzerinde etkili oldu.

Bugün Avro Bölgesi'nde TSİ 12:00'de son çeyrek büyüme verisi açıklanacak. ABD'de ise TSİ 16:55'de açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Yurtiçinde IMF konusunda yaşanan gelişmeler izleniyor ve gelecek hafta gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurul Toplantısı'nda alınacak faiz kararı bekleniyor.

Reklam
Reklam

Ekinciler Menkul Değerler Teknik Analisti Selçuk Çekinmez, İMKB'nin bugün güne bir miktar tepkili başladığını kaydetti.

Selçuk Çekinmez, endeksin şu anda 25350 seviyesinde bulunduğunu kaydederek, "ABD'de mortgage ile ilgili uygulamalara yönelik pakete bazı ekler yapılmasıyla dün Dow Jones Endeksi yüzde 2.5 eksideyken son yarım saatte yukarı döndüğünü gördük. Yurtiçinde ve Avrupa borsalarında bunun tepkisi var. İMKB bu nedenle güne yukarıda başladı" diye konuştu.

Teknik Analist çekinmez, yaşanan yükselişin bunun satış fırsatı olarak kullanılması gerektiği görüşünü savundu ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bazı konular henüz çözümlenmiş değil. Son gelen rakamlara baktığımızda, Almanya'dan GSYH rakamlarının kötü olduğunu ve beklentilerden oldukça uzak geldiğini görüyoruz. İtalya'dan gelen rakamların da ciddi aşağıda olduğunu söyleyebiliriz. Henüz alabileceğimiz bir sinyal yok.

Dün ABD'de açıklanan rakamlardan perakende satışlar verisi bir miktar olumlu gelmişti. Ancak haftalık işsizlik datası aşağıda geldi. İşsizlik verileri önemli. Ayrıca büyüme rakamlarında henüz düzelme yok. ABD'de açıklanan paketin etkileri de sınırlı kaldı. Piyasa bugünlerde açıklanan paketi ciddi ölçüde sorgulamaya başladı ve çoğunluk yetersiz olacağı görüşünde.

Reklam
Reklam

Tüm bu gelişmeler ışığında ufak bir yükseliş satış fırsatı olarak kullanılmaya başlanacaktır.

Yurtiçinde Akbank ve Sabancı Holding ile ilgili ortak satış kararından sonra hisselere gelen satışlar İMKB'de de baskı oluşturuyor. Öte yandan IMF konusunda da bir sıkıntı var ve henüz anlaşma netleşmedi.

Tüm veriler birleştidiğinde baskının devam edeceğini olası görüyoruz. Ayrıca yaşanacak olası yükselişlerin 25500 ve 26000 gibi seviyelerden satış baskısı ile karşılaşacaktır diye düşünüyoruz. Aşağı yönlü trend sürecektir."

Almanya'da ekonomik büyüme 2008'in dördüncü çeyreğinden, çeyrek dönem bazında 1987 yılından bu yana görülen en keskin düşüşü yaşadı. GSYH'daki gerilemede makine yatırımları ve ihracattaki azalma etkili oldu. Dördüncü çeyrekte reel GSYH, üçüncü çeyreğe göre yüzde 2.1 geriledi. Ekonomistler ise yüzde 1.8 düşüş bekliyordu. Almanya'da GSYH, üç çeyrektir düşüş gösteriyor. GSYH ikinci ve üçüncü çeyreklerde bir önceki çeyreklere göre yüzde 0.5 düşmüştü.

İtalya'da 4. çeyrekte GSYH yüzde 1.3 düşüş yönünde beklenirken, yüzde - 1.8 olarak açıklandı. Yıllık büyüme rakamı ise piyasanın beklentileri olan yüzde -1.7 oranının üzerinde, yüzde 2.6 oranında daralma yaşandığını ortaya koydu.

Reklam
Reklam