Borsa, 48.700 direnç seviyesini test ediyor

ABD istihdam verisinin ardından Avrupa borsalarında kayıplar arttı. İMKB'de de keskin düşüş yaşanıyor. Borsa, 48.700 direnç seviyesini test ediyor.

Bugün saat 15:00'a kadar oldukça sakin bir gün yaşandı ve ABD tarım dışı istihdam verileri beklendi. Saat 15:00-15:30'a kadar düşük işlem hacmi ile geçen borsada piyasanın yine de satıcılı olduğu gözlendi. Son bir haftadır görülen alıcıların çok aktif değiller. ABD'de verilerin beklentilerin oldukça altında, negatif yönde gelmesi sonrasında ilk tepki satış yönünde oldu. Ancak gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 18.30 seviyesinde ve yurtdışındaki bozulma büyümeden, yüzde 18.50 bileşik seviyesinin üzerine gitmesi zor gibi görünüyor. Şu andaki tepkilerin dataya gelen ilk tepkiler olduğu unutulmamalı. Bu akşam ve yarın tepkilerin daha da sertleşme ihtimali var.

Reklam
Reklam

ABD verileri beklentilerin altında geldi

ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos ayında 4 bin düşüş gösterdi. Piyasada istihdamın 112 bin artması bekleniyordu. Temmuzda tarım dışı istihdam verileri 92 bin artıştan 68 bin artışa revize edildi. Haziran ayı rakamları ise 126 bin artıştan 69 bin artışa indirildi. Ağustosta ayında İmalat Sanayi istihdamı ise 46 bin düşüş gösterdi. Piyasalarda bir önceki ay 2 bin düşen istihdamın 10 bin düşeceği tahmin etiliyordu. Hizmet sektöründe ise istihdam 60 bin arttı. Aynı ayda işsizlik oranı ise eklentiler seviyesinde geldi. Böylece Temmuz ayında yüzde 4.6 olan işsizlik oranı değişmedi. Ağustosta haftalık ortalama kazançlar yüzde 0.3 arttı. Piyasalarda da bir önceki ay yüzde 0.3 artan saatlik kazançların aynı seviyede artacağı beklentisi vardı. Yıllık bazda ise artış oranı beklendiği ve bir önceki ayda olduğu gibi yüzde 3.9 oldu.
Aynı ayda haftalık çalışma saati değişmeyerek 33.8 saat olarak kaldı. Piyasalarda da bu seviyede bekleniyordu. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasaların takip edeceği diğer veri Japon Yeni. Dolar/yen paritesi 114.40 seviyesi altına gitti. Bu bölgede güçlenmeye devam etmesi halinde, bu durum kar realizayonunu beraberinde getirebilir.
Bu veri ile birlikte ABD'den faiz indirimleri beklentisi güçlendi. Fakat borsalarda satışların önünün kesilmeyebileceği ve satışların devam edebileceği düşünülüyor.

Reklam
Reklam