Borsa 52 bini aşamadı

**Güne alımlarla başlayarak 52.000 seviyesini test eden ancak bu seviyede tutunamayan endeks, 51.800 seviyesinde dengelenme çabasına girdi.

**

İMKB 100 Endeksi, birinci senasta 516 puan (yüzde 1.01) artışla 51.851 puandan kapandı. Birinci seansta işlem hacmi 699.635.412 TL olarak gerçekleşti.

Eti Yatırım Araştırma Yönetmeni Adem Özen, ABD, Çin, Brezilya gibi ülkeler dün tatil olduğunu belirterek, "Bu kapsamda açık olan yurtdışı piyasalar dün pozitif olmakla beraber ciddi bir harekete sahne olmadı" dedi.

Reklam
Reklam

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Bu sabah Avustralya Merkez Bankası'ndan bazı açıklamalar geldiğini ifade eden Özen, "Banka önceki toplantısında aldığı faiz değiştirmeme kararında Avrupa ülkelerinin borçlarına ilişkin riskleri ve Çin'in mevduat faizlerine uyguladığı karşılık oranlarının artırmasının global ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı endişelerine yer vermişti. Buna karşılık ilerleyen aylarda ekonomik koşullarda beklenen iyileşmenin devam etmesi halinde faiz oranlarının daha da artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca sabah itibariyle emtialarda da özellikle de bakır ve alümünyum başta olmak üzere yükselişler yaşandığını gördük. Bütün bunlar Avrupa ve ABD vadeli borsalarının güne nispeten olumlu bir başlangıç yapmasına neden oldu. Buu kapsamda İMKB 100 Endeksi'de yurtdışına paralel açılış sergiledi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Avustralya Merkez Bankası'nın 2 Şubat tarihinde yaptığı ve faizleri değiştirmeme kararı aldığı para politikası toplantısının bugün yayınlanan tutanaklarına göre, bankanın faizleri değiştirmemesinde Avrupa ülkelerinin borçlarına ilişkin risklerin global ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı endişeleri rol oynadı.

Tutanaklara göre Avustralya Merkez Bankası yetkilileri, ekonomik şartların beklendiği gibi iyileşmeye devam etmesi halinde faizlerin daha da artırılmasına gerek duyulmasının büyük ihtimal olduğunu da ifade ettiler.

Endeksin 52.000 puan seviyesini test ettiğini fakat 51.800 destek noktalarında kalmaya çalıştığına değinen Adem Özen, bugün Kraft, Yara Intl ASA gibi şirketlerin bilançolarının yanısıra Almanya'da ZEW Beklenti Endeksinin, ABD'de ise New York FED İmalat Endeksi'nin açıklanacağını, yurtiçinde ise Hazine'nin ihalelerininoldunu ve TCMB'nin faiz kararını açıklayacağını belirterek, "Günlük işlem yapan yatırımcılara bugünkü veri akışını yakından takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü gerek ZEW Endeksi, gerekse bilançolar ve New York FED İmalat Endeksi gün içinde hareket yaratabilecek tarzda datalar olarak öne çıkıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Gün içinde desteklere bakıldığında şu an için 51.800 seviyesinin destek yapılmaya çalışıldığını, kısa vadeli olarak alttaki diğer desteklerin ise 51.500 ve 50.800 puan seviyelerinde bulunduğuna dikkat çeken Adem Özen sözlerini şöyle tamamladı:
"Üst tarafta ise 52.500 önemli bir direnç seviyesi olarak öneçıkıyor. Yurtdışı piyasalardaki karışık görüntünün ve bazı rahatsızlıkların henüz giderilememiş olmaması, İMKB'nin 11 aylık yükseliş kanalının altına sarkması ve henüz üzerinde kalamamış olması nedeniyle yatırımcılara mevcut hisse pozisyonlarını korumasını tavsiye ediyoruz. Şayet önümüzdeki günlerde yükseliş kanalının içine girecek bir atak gerçekleşmezse (ki bunu yaptırabilecek şu an mevcut değil) hisse pozisyonlarının azaltılmasından yanayız."