Borsa çöktü, faiz tırmandı sıra dolara mı geldi?

Döviz piyasasında, yurtiçindeki siyasi baskı ile alternatif piyasalardaki olumsuz görünüm ve yurtdışı piyasalardaki kayıplar ile bir miktar yükseliş yaşanıyor.

İnterbank'ta en yüksek 1.2501 YTL, en düşük 1.2204 YTL'yi gören dolar kotasyonları saat 16:30 itibariyle alışta 1.2443 YTL, satışta ise 1.2496 YTL seviyesinde bulunuyor.

Tekstilbank'ta Dealer Erhan Kanısanlı, bugün faiz cephesinde çok ciddi bir hareket yaşandığını ve faizde gösterge kağıdın son zamanların en yüksek değerlerini gördüğünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Erhan Kanısanlı, gösterge kağıtta bileşik faiz yüzde 22.74 seviyesine geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bugün Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltına alınmalara yönelik siyasi gelişmelerin de etkisiyle dolar/YTL kuru yukarı hareket yaşandığı. Dolar/YTL kurunda yaşanan hareketi sadece yurtiçi gelişmelere bağlamak yersiz. Çünkü yurtdışında da işler iyi gitmiyor. Bankaların daha çok aktif düşürebileceklerine dair haberler ile bugün Avrupa borsalarında yüzde 2'ye, ABD Dow Jones Endeksi'nde ise 1'e varan kayıplar gözleniyor. Öte yandan İMKB'de de yüzde 6'ya varan kayıplar görüldü. Bugün petrol fiyatları ile ilgili olarak Uluslararası Enerji Ajansı'nın önümüzdeki yıllarda arz tarafının çok fazla artırılmayacağına ilişkin açıklamaları vardı. Bu da petrol fiyatlarının 142 seviyesinin korunmasını ve doların değer kaybını destekler nitelikteydi."

ABD'de hisse senedi piyasalarının güne sert düşüşle başlaması bekleniyor.

GFT Global Markets analistleri, Dow Jones Sanayi Endeksi'nin 70 puan, S&P 500 Endeksi'nin ise 8.5 puan kayıpla açılacağıtahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

Analistler, Avrupa borsalarındaki düşüşlerin ABD piyasaları üzerinde de baskı yaratmasının beklendiğini ifade ediyorlar.

Şu sıralarda vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 109 puan kayıpla 11.230 puandan işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, nükleer programı nedeniyle İran'a askeri bir saldırı düzenlenmesi ve bunun Ortadoğu'dan petrol arzını sekteye uğratabileceği endişelerinin etkisi ile 140 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor.

Analistler, ABD'de petrol talebinin azalmakta olduğuna yönelik gelen verilerin dün Ağustos vadeli Batı Teksas petrolünün 143.67 dolar/varil seviyesinden geri gelmesine yardımcı olduğunu ancak, jeopolitik gerginliklerin yarattığı belirsizliğin fiyatlarda sert düşüşler yaşanmasını engellediğini vurguluyorlar.

Şu sıralarda Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü düne göre 3.11 dolar artışla 143.14 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

Kanısanlı, dolar kuru açısından 1.2450 YTL bölgesini direnç olarak gördüğünü, ancak bugün sabah bu seviyelere çıkış olacağını düşünmediklerini belirterek, "Yurtiçindeki siyasi baskı, dışarıdaki kötü haberlerle birleşince, zamanında bono piyasası yükselirken fazla hareket etmeyen dolar gelmesi gereken yerleri görüyor gibi. İhalelerin getirdiği sıkışıklık piyasa üzerinde etkili oluyor olabilir. Ancak kuru asıl yukarıya götüren faktör içerideki siyasi baskı ve dışarıda finansallar önderliğinde yaşanan borsa kayıplarıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dolar/YTL kurunun 1.2450 seviyesini aşması halinde, 1.2500 bölgesinde çok ciddi bir dirençle karşılaşacağı görüşünü savunan Erhan Kanısanlı, elinde dolar tutan müşteriler yüksek seviyelerde satışa geçebileceğini, ciddi seviyelerin görülmesinin ardından aşağı hareketin de yaşanabileceğini bildirdi ve satış hareketlerinin dolar/YTL kurunu bir miktar tutuyor gibi göründüğünü sözlerine ekledi.