Borsa ilk seansı 667 puan ekside tamamladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta satıcılı bir seyir izleylerek geriledi.

Gelen satışlarla önce 48500, ardından 48000 bölgesinin altına sarkan Bileşik Endeks, bir miktar tepki alımı ile 48200 bölgesine yükseldi ve ilk seansı 667.98 puan düşüşle 48234.77 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde1.37 oranında değer yitirdi.

Birinci seansta işlem hacmi 584.781.758 YTL oldu.

Dün ABD borsaları ABD'de Aralık ayında yeni ev başlangıçları ile Philadelphia'daki üretim rakamlarının olumsuz gelmesi ve Merrill Lynch'in büyük miktarda zarar açıklamasının etkisiyle değer kaybederken, oluşan görüntü İMKB'nin satıcılı seyrinde etkili oldu.

Reklam
Reklam

Japon Yeni'nin 'carry-trade' pozisyonlarda görülen çözülme ile yükselmesi de piyasada tedirginlik yaratırken, dün ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması da olumsuzluğu dağıtmadı. Bernanke'nin açıklamaları faiz indirimlerinin devam edeceği şeklinde algılanırken, FED'den 30 Ocak tarihindeki toplantıda faiz indirimi kararı alınmasına kesin gözle bakılıyor.

Öte yandan ABD Başkanı George W. Bush'un açıklaması beklenen planın piyasaları olumlu yönde etkileyebileceği bekleniyor.

Yurtdışı gelişmeleri yakından takip eden piyasada, ABD'de bugün açıklanacak Ocak ayı tüketici güven endeksi verisi bekleniyor.

Yurtiçinde Merkez Bankası'nın çeyrek puanlık faiz indirimi kararı alması, zaten piyasa beklentisi 25-50 baz puan arasında değiştiği için fazla etki yaratmadığı gözleniyor.