Borsa ilk seansı 736 puan artıda tamamladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne alıcılı başladı.

Açılışta gelen alımlarla 46755 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, bir miktar satışla 46500 puanın altına sarkarak, 46000 üzerinde yatay seyir izledi ve ilk seansı 46261.15 puan ile (yüzde 1.62) 736.63 puan artıda tamamladı.

ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ve çekirdek enflasyon beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi, ABD Merkez Bankası'nın (FED) son dönemdeki hızlı faiz indirimlerinin enflasyona olumsuz etkisinin göstergesi olarak algılanırken, ABD borsalarında ciddi oynaklıklar meydana geldi. ÜFE'nin ardından tüketici güveni endeksinin de oldukça kötü gelmesiyle gerileyen borsalar daha sonra IBM'in 15 milyar dolarlık hisse geri alımı ve enerji sektöründeki alımlarla yükseldi.

Reklam
Reklam

ABD borsalarının günü yükselişle kapatması, FED Başkan Yardımcısı Donald Kohn'un FED'in enflasyondan önce büyümeye odaklandığını ifade etmesi ile faiz indirimi beklentilerinin desteklenmesi, S&P'nin ardından Moody's'in de MBIA'in kredi notunu onaylaması ve Ambac'ı kurtarma planına şirketin batmasından zarar görmeyecek bazı özel sermaye fonlarıyla mali kuruluşların da katılmak istediği haberleri bugün İMKB'nin açılışı üzerinde etkili oldu.

FED'in 18 Mart tarihinde gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından 50 baz puanlık indirim yapılacağına yönelik beklenti oranı oldukça yükselirken, doların avro, YTL ve Japon Yeni karşısında değer kaydettiği gözlendi.

Yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri sergileyen piyasa Avrupa borsalarının parite ve HBOS haberinin etkisiyle gerilemesine bağlı olarak bir miktar satışla karşılaştı.

Piyasa bugün ABD'de açıklanacak MBA mortgage başvuruları, Ocak ayı dayanıklı tüketim malı siparişleri, Ocak ayı yeni ev satışları ve haftalık petrol rezervi verilerini bekliyor.

Reklam
Reklam

Yurtiçinde ise CHP'nin üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakacak düzenlemeyi bugün Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi beklenirken, Anayasa Mahkemesi'nin kararına kadar konunun iç gündemdeki öneminin azalacağı tahmin ediliyor.