Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, stratejik ortaklık çalışmalarının bir yıldan uzun süredir devam ettiğini belirterek, "Şu anda da son aşamaya gelmiş bulunuyoruz, değerlendirme aşamasındayız. Küresel ölçekte faaliyet gösteren ve teknoloji sunucusu olan büyük borsaların yani küresel devlerin hepsiyle görüştük ve onlardan teklifler aldık. Şimdi teklifleri değerlendiriyoruz" dedi.
Küresel devlerin hepsiyle görüştük
Turhan, küresel işbirlikleriyle ilgili son aşamaya geldiklerini vurguladı. Eylül sonuna kadar bir hedef belirlediklerini dile getiren Turhan, şunları kaydetti: "Değerlendirme aşamasındayız. Küresel ölçekte faaliyet gösteren ve teknoloji sunucusu olan büyük borsaların yani küresel devlerin hepsiyle görüştük ve onlardan teklifler aldık. Şimdi teklifleri değerlendiriyoruz. 2 ay içerisinde değerlendirmeler,ondan sonra da pazarlık süreçlerinin sonuçlanmasının ardından ön anlaşma noktasına gelinecek.
Ortaklık konusunda girişimlerimiz var
Nihai anlaşmanın imzalanması biraz daha zaman alacak. Dolayısıyla önceden belirlediğimiz takvime uyumlu olarak ilerliyoruz. Bunun dışında herhangi bir isim zikretmem mümkün değil. Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi teknoloji noktasında bir ortağımız olacağı gibi bunun dışında başka alanlarda da ortaklık veya işbirliği noktasında girişimlerimiz olabilir. Bu konuda da teklifler var, onları da değerlendireceğiz."
Borsaya yatırım yapanlar kazançlı çıkar
BİST'te son dönemdeki sert düşüşlere karşın yukarı adım kuralını tekrar uygulamayı düşünmediklerini, onun ancak olağan dışı sistemik risklerin baş göstermesi durumunda söz konusu olacağını dile getiren Turhan, 2010 yılında Almanya'nın buna benzer bir girişimde bulunduğunu anımsatarak, "Ben bu gibi düzenlemelerin bunu hakikaten gerektirecek yani sistemik risk benzeri bir durum olmadıktan sonra çok yararlı olacağına inanmıyorum. Netice itibariyle serbest piyasa esas olmalı ama bütün kesimlerin de serbest piyasanın adil rekabet kuralarına uyması, hiç bir suretle yönlendirme veya piyasa dolandırıcılığı diye kanunda tarif edilen davranışlar içine girmemesi şartıyla" ifadelerini kullandı.
Yatırımcıların risk iştahı
Turhan, son süreçte yaşanan sert dalgalı hareketleri de incelediklerini belirterek, ABD başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının, para politikası duruşunda bir değişiklik olabileceğine dair işaretler vermesi üzerine bu sürecin başladığını söyledi. Bu durumda FED'in her ay piyasadaki mevcut likiditeye ilave ettiği tahvil alımlarıyla verdiği o yeni kaynakların azalmasının ya da sona ermesinin hatta belki bir mikar likiditenin geri çekilmesi durumunda faiz oranlarının değişeceğine ve yatırımcıların risk iştahı dolayısıyla da fiyatlamaların bundan etkileneceğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:
Bazı ülkelerde kur daha çok etkileniyor
"Baktığımız zaman bu dönemde 27 Mayıs Pazartesi gününden itibaren başlayan süreçte, Brezilya, Meksika, Güney Afrika, Hindistan gibi bir çok başka ülkede de piyasaların bu durumdan etkilendiğini görüyoruz. Etkilenme yoğunlukları farklı olabiliyor. Bazı ülkelerde kur daha çok etkileniyor, bazı ülkelerde faiz daha çok etkileniyor, bazı ülkelerde borsa daha çok etkleniyor. Bizde açıkcası kur ve faiz etkisi sınırlı kaldı, borsada fiyat etkisi kendisini gösterdi ama tabii dediğim gibi tekrardan altını çiziyorum ABD Merkez Bankası'nın para politikası duruşunun değişeceği bir ortamda endeksin 90 bin seviyesinden 80 bin seviyesine gelmesi aslında çok olağan dışı bir durum değil.
Oolağandışı davranışların önünün kesilmesi gerekir
Kuşkusuz yurt içinde yaşanan olayların da bir etkisi olmuştur. Burada dikkat etmek gereken şu, piyasa rasyonalitesinin gerektirdiği piyasada olağan olan davranışların tabii ki önünün kesilmemesi ama bunun dışında başka bir takım şeyler varsa orda da yetkili organlar yetkili kurumlar bellidir. Bunlar kanunlarda tanımlanmış eylemlerdir. Zaten onların gereği yapılır."
Başkan Turhan son olarak, borsanın yeniden 95 binleri görüp görmeyeceği konusunda, hiç bir zaman borsanın endeks düzeyi hakkında yorum yapmadıklarını ifade ederek, "Her zaman benim yatırımcılara hatırlattığım şey şudur, sermaye piyasası kendilerini anlayan insanlar için her zaman çok getiri sağlayacak bir yerdir ama asla ve asla oynama sahası değildir" dedi.