Borsa tepki göstermeyi başaramıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ikinci seansta gözlenen tepki alımları sınırlı kaldı.

İkinci seansta 39750-40000 aralığının dışına çıkamayan Bileşik Endeks, olumlu gelen ABD verisine rağmen 40000 puanın üzerindeki hareketini sürdüremedi.

Bugün Asya borsalarındaki olumsuz görünüm, vadeli ABD endekskontratlarının negatif bölgede bulunması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in yaptığı açıklamaların olumsuz algılanması İMKB'de satışların ağırlık kazanmasına neden olurken, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin olumlu gelmesine rağmen sınırlı oranda tepki verildiği görüldü.

Reklam
Reklam

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ve petrol fiyatları yakından takip edilirken, yurtiçinde AK Parti’nin kapatılma davasının gündeme getirdiği gelişmeler ile Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türban yasağını kaldıran Anayasa değişikliğinin iptali için açılan davanın sonucuna ilişkin haberler izleniyor.

Alternatif Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yönetmeni Yavuz Akpınar, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerden olumlu geldiğini ifade ederek, yurtdışı piyasalarda yukarı doğru alım hareketi gözlendiğini, ancak İMKB'nin 40000 puan seviyesini geçemediğini bildirdi.

ABD'de dayanıklı tüketim mali siparişleri Nisan ayında beklentiler altında azaldı. Dayanıklı tüketim malı siparişleri Martta mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle yüzde 0.5 düştü. Analistler, siparişlerin yüzde 1.5-2.0 arasında düşeceği beklentisi bulunuyordu.

Reklam
Reklam

Nisan ayında dayanıklı tüketim malları siparişleri nakliyeler hariç yüzde 2.5 artış gösterdi. Bir önceki ay yüzde 0.3 azalan nakliye hariç siparişlerin yüzde 0.5 azalması bekleniyordu.

Aynı ayda tüketim malları siparişleri savunma hariç yüzde 0.3 düşüş gösterdi.

Mart ayında dayanıklı mal siparişleri yüzde 0.1 artıştan, yüzde 0.3 düşüşe revize edildi.

Akpınar, "İlk etapta 41000 seviyesine doğru tepki beklerdim. Ama bizde tepki oluşamıyor. Çünkü bizde farklı olarak gerek bankaların kredi kartları ile ilgili belirsizlik gerek türban ve kapatma davalarının yarattığı siyasi baskı var ve bunlar piyasada hisediliyor" diye konuştu.

Kredi kartlarına uygulanan faize üst sınır getirilmesi uygulamasına karşı çıkan bankalar, bu konunun yanı sıra hükümetin son dönemde attığı ve mali disiplinde gevşeme olarak algılanan adımlarından duydukları rahatsızlıklarını Hazine'ye de iletmişlerdi. Hazine ve Merkez Bankası yetkilileri ile aylık toplantılar yapan piyasa yapıcı bankalar, geçen hafta cuma günkü toplantıda kredi kartları teklifinin özellikle kredi kartları pazarında büyük pay sahibi olan bankalar açısından tedirginlik verici olduğunu belirttmişler, bu adımı popülist politikalara bir kayış olarak nitelendirmişlerdi.

Reklam
Reklam

BDDK Başkanı Bilgin, kredi kartı faiz oranlarına yeni sınır getirilmesi konusunda "Sınırlamaları uygun bulmuyorum" dedi. Garanti Bankası Genel Müdürü Özen de, düzenlemenin makro dengelere olumsuz yansıyacağına dikkat çekti.

41000-41500 bölgesinin direnç konumunda bulunduğuna değinen Yavuz Akpınar, şu şekilde konuştu: "Destek seviyeleri olarak da 38000-38500 ilk etapta sağlam görünen bant gibi duruyor. Şu anda yukarı yönlü hareket olamayacak gibi görünüyor. Beklentim 41000-41500 seviyesine doğru tepki hareketi yaşanacağı yönündeydi. Ancak şu anda bunu bile başaramıyoruz."