Borsa yaralarını sarmaya çalışıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), satıcılı açılışın ardından gelen alımlarla toparlandı.

Dünkü sert yükseliş sonrası bugün bir miktar kar realizasyonu ile karşılaşan ve 42769 puana kadar gerileyen İMKB 100 Endeksi, bir miktar tepki alımı ile önce 43000 seviyesinin üzerine, ardından 44000 bölgesine yükseldi.

Ulusal 100 Endesi ilk seansı 43874.16 puan ile 34.31 puan artıda tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0.77 oranında değer kazandı.

Dün ABD'li yatırımcı Warren Buffett'ın zorda olan tahvil sigorta şirketlerinin 800 milyar dolarlık yükümlülüklerini üzerine almak için yaptığı teklif ile yükselen ABD borsalarının son saatte momentum kaybı yaşaması, ABD Merkez Bankası (FED) San Francisco FED yöneticisi Janet Yellen'in büyümeye yönelik risklere odaklanılması gerektiğini belirterek yeni faiz indirimlerinin sinyalini vermesi ve 150 milyar dolarlık ağırlıklı vergi iadesi içeren planın yılın ikinci yarısında ve 2009'da ekonomiye yardımı olacağını, perakende satışların ekonomik büyümenin hız kestiği bir dönemde iyi olmayacağını belirtmesi İMKB'nin güne satıcılı başlamasında etkili oldu.

Reklam
Reklam

Ayrıca, Warren Buffett'in teklifinin piyasalar üzerindeki olumlu etkisinin kısa soluklu olarak kalabileceğinin düşünülmesi ve ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın hala emlak ve eşik altı mortgage krizinin aşılmadığını kaydetmesi ile Avrupa borsalarının satıcılı seyrin de İMKB'nin açılışında etkili olduğu görüldü.

Vadeli ABD endeks kontratlarının pozitif seyre dönmesive Avrupa borsalarındaki kayıpların azalması İMKB'nin de toparlanmasına neden oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin konuşması İLE Avrupa'dan gelecek Aralık ayı sanayi üretimini bekleyen piyasanın, öğleden sonra ABD'de açıklanacak perakende satışları ile sanayii stokları verilerine odaklanması bekleniyor.

Yurtiçinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakacak anayasa değişikliği ile ilgili kararı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafındanyarın akşam açıklanacak faiz kararı takip ediliyor.