Borsa, yoğun günü 854 puan kayıpla tamamladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), satıcılı seyrin ardından bir miktar tepki alımı ile karşılaştı.

İlk seansta önce 46000, ardından 45500 puanın altına sarkan İMKB 100 Endeksi, ilk seansı 45591.65 puan ile yüzde 1.84 oranında ekside tamamladı.

İkinci seansta bir miktar tepki alımı ile 46000 puan bölgesine yönelen Ulusal 100 Endeksi, bir süre yatay seyir izleyerek yurtdışı piyasaları takip etti ve günü kapanışa doğru gelen satışlarla 45592.48 puan ile (yüzde 1.84) 854.16 puan ekside tamamladı.

Reklam
Reklam

İşlem hacmi ikinci seansta 668.790.188 YTL olurken, toplam 1.385.014.298 hacim YTL olarak gerçekleşti.

Dün ABD borsalarının yukarı yönlü açıldıktan sonra Philadelphia FED imalat endeksinin beklenene göre oldukça kötü gelmesi ve ham petrol stoklarının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının etkisiyle satışa dönerek, günü yüzde 1'in üzerinde kayıplarla tamamlaması, bugün İMKB'nin açılışı üzerinde de etkili oldu.

ABD'de imalat sanayine yönelik gelen olumsuz datalar son dönemde zaten tedirgin bir dönem geçiren finans piyasalarında resesyon endişelerini gündeme getirirken, ABD'nin ardından Asya, Avrupa borsaları ile vadeli ABD endekslerinin olumsuz seyir izlemesi ilk seansta İMKB'ye olumsuz yönde yansıdı.

Kuzey Irak'a sınır ötesi kara harekatı başlatıldığının açıklanması satış baskısını bir miktar artırsa da, bu haberin etkisinin uluslararası çevrelerin harekatı desteklemesi, operasyonun ABD'nin bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesi ve zamanının kısa süreli olduğunun açıklanması nedeniyle sınırlı kaldığı gözlendi.

Reklam
Reklam

Tekel Sigara'nın özelleştirme ihalesinin sonuçlanması ve yurtdışı piyasalardaki toparlanma eğilimi İMKB'nin ikinci seansta bir miktar tepki ile karşılaşmasına neden oldu.

Yurtiçinde IMF ile yedinci gözden geçirme döneminin sonuçlanmasının Şubat sonrasına kalmasının ardından, piyasa sosyal güvenlik yasası ile ilgili gelişmeleri izlemeyi sürdürüyor.

Gelecek hafta piyasaya ABD açıklanacak olan mevcut ev satışları, Ocak ayı Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), Tüketici Güven Endeksi, dayanıklı tüketim malları siparişleri, mevcut ev satışları, geçici büyüme ve kişisel gelir-harcama gibi verilerin yön vermesi bekleniyor.