Borsa yüzde 6,70 yükseldi, dolar 1,23'e geriledi

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimin kararı sonrası yabancı sermaye akışının devam edeceği beklentisi, Borsayı 54 bin puana yaklaştırırken, dolar son 65 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

FED kararı sonrası hızlı yükselişler yaşayan yurt dışı piyasaların da etksiyle güne sert alımlarla başlayan İMKB, ilk seansı 2276,44 (%4,51) puanlık yükselişle 52777,37 puandan tamamladı.

Günün ikinci yarısında Avrupa borsalarında artan alımlar ve olumlu gelen ABD TÜFE verilerinin desteğiyle yükselişini hızlandıran İMKB 54 bin puan seviyelerine yöneldi.

Reklam
Reklam

En yüksek 53889 puanı gören Bileşik Endeksi günü 53884.08 puan ile (%6.70) 3383.15 puan artıda tamamladı.

Dolar kuru ise yabancı sermaye akışının devam edeceği beklentisi nedeniye 1,23 YTL ile son 6 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Borsa kapanışı itibarıyla dolar 1,2360, avro ise 1,7270 YTl'den satıldı.

Tahvil ve Bono piyasasında da gösterge bileşik faiz %16.79 ile Haziran 2006'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Turşucu: "Gelişmekte olan ülkelerin şansı"

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, FED kararı ile Türkiye'ye para akışının daha fazla rahatlayacağı bir ortam oluştğunu söyledi.

Turşucu şöyle konuştu:

"FED dün sadece benchmark faizlerini değil aynı zamanda iskonto faizlerini de 50 puan indirdi. Benchmark faizleri %4.75'e düşerken, iskonto faizleri de %5.25'e geriledi. Piyasalarda beklentiler sadece benchmark faizlerde 25 baz puan yada 50 baz puan indirim olabileceği yönündeydi ve yatırımcılar buna göre fiyatlama yapmışlardı. Buna göre FED'in kararı beklenmedik ve sürpriz gelişme olarak değerlendirilebilir. ABD piyasalarının %2'nin üzerinde performans göstermesinin nedenini buna bağlıyoruz.

Reklam
Reklam

Sonuç olarak, içinde Türkiye olmak üzere, gelişmekte olan ülkelere para akışının daha fazla rahatlayacağı bir ortam oluştuğunu düşünüyoruz. Özellikle dışarıda faiz düşerken Türkiye'nin halen çok yüksek faiz veren ülke konumunda olması Türkiye için avantaj olacak. Kısa vadede bir kaç gün yükselişin sürmesini düşünüyorum. Sonrasında ise düzeltmelerin ardından 1 aylık sürede de yükseliş trendi görülebilir. Elbette ivmesi azalan bir yükseliş olacağını belirtmeme gerek yok.

Boğa piyasasının daha uzun süreceği yorumunu yapmak için erken çünkü FED'in bu faiz indirimi Greenspan zamanında yapılan faiz indirimlerinden farklı özellik taşıyor. Önceki faiz indirimleri ekonomik şartların oluşmasının ardından ekonominin izin verdiği ölçüde yapılan indirimlerdi. Ancak bu mecburen ve yaraya merhem sürmek anlamında yapılan indirim olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle piyasalar yapılan müdahalenin sonuçlarını ve işe yarayıp yaramadığını izleyecektir. Sorunların devam etmesi durumunda rüzgar değişebilir. Bu nedenle daha uzun vadeli yorum yapmanın zor olduğuna inanıyorum. Gelişmeleri görmek ve ona göre değerlendirme yapmak gerekiyor. "

Reklam
Reklam

Mynet Finans