Borsada büyük düşüş yaşanabilir

Jim Grant, Fed’in sıfıra yakın faiz oranı politikasının, hisse piyasasında büyük bir düşüşe sebep olabileceğini söyledi.

Jim Grant, ABD Merkez Bankası Fed’in kapsamlı tahvil satın alımı ve sıfıra yakın faiz oranı politikasının, hisse piyasasında büyük bir düşüşe zemin hazırladığını söyledi.

Endişesinin faiz oranlarının baskılanması sonucu gelirlerin şişmesinden kaynaklandığını belirten Grant, “Böylece faizler yükselirken ‘aynalı salon’ parçalanıyor, sonunda birbirimize baktığımızda ise Fed’in inanmamızı istediği şeyden çok aslında gerçeğin ta kendisini göreceğiz” dedi.

2008 mali krizine müdahale eden Fed’in piyasalara ve işçi ücretlerinin dibe vurmasına engel olarak yanlış bir hamle yaptığını ileri süren Grant, “Müdahale edilmediğinde bir kapitalist ekonomide ne olur? Fiyatlar satın alıcıların gelip bu değeri almasını sağlayacak kadar düşer,” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Fed’in müdahalesinin hisse fiyatlarını yapay olarak artırdığı gibi ekonomik büyümeye de zarar verdiğini belirten Grant, “Durgunluktan çıkma uğruna sürdürülen beyhude bir müdahale sürecine tanık oluyoruz. Halen bu ‘parasal doğaçlama’nın altıncı yılındayız ve ‘kervan yolda düzülür’ mantığıyla ilerliyoruz,” dedi.