Borsa'da tepki alımları sınırlı kalıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), hızlı yükseliş hareketinin ardından bir miktar kar satışı ile karşılaştı.

Açılışta gelen yoğun alımlarla 44845 puana kadar yükselen İMKB 100 Endeksi, bir miktar kar satışı ile 43500 bölgesine yöneldi ve ilk seansı 43762.49 puan ile (yüzde 2.87) 1223 puan artıda tamamladı.

Birinci seansta işlem hacmi 912.825.900 YTL oldu.

ABD'den sonra Avrupa'da da durgunluk olacağı korkusu, mortgage krizi yüzünden Fransız Societe General'in 40 milyar dolarlık varlığının silebileceği yönünde çıkan söylentiler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin faiz indirimi konusunda yüksek enflasyon nedeniyle aceleci olmayacakları yönündeki açıklamaları, dün Avrupa piyasalarıile birlikte İMKB'de de sert satışların yaşanmasına neden olmuştu.

Reklam
Reklam

Dün ABD borsalarının satıcılı açılışın ardından New York Eyaleti Sigorta Kurumu'nun açıklamaları, Bank of America'nın eriyen aktiflerine karşılık 6 milyar dolarlık yeni sermaye bulması ve petrol şirketlerinin de yüksek kar rakamlarının etkisiyle günü yükseliş hareketi ile tamamlaması bugün Asya ve Avrupa borsalarında olduğu gibi İMKB'de de hızlı yükselişe neden oldu.

Daha sonra Fransız Societe Generale tarafından yapılan açıklamalarla birlikte Avrupa borsalarında gözlenen satışbaskısı ve vadeli ABD endekslerinin negatif bölgediki hareketi İMKB'ye de bir miktar kar satışı getirdi.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) 30 Ocak tarihindeki faiztoplantısı ile kapsamı genişletileceği iddia edilen ekonomiyi kurtarma planına yönelik gelişmeler netleşene kadar volatilitenin devam edebileceği ifade ediliyor.

Avrupa borsalarındaki seyir ve ABD endeks kontratlarındaki seyir takip edilirken, ABD'de saat 17:00'de açıklanacak olan mevcut ev satışları verisi, AT&T, Ford ve Microsoft and Sun Microsystems'ın bilançoları bekleniyor.

Reklam
Reklam