Borsada tepki hareketleri

Hedef Menkul Değerler tarafından hazırlanan "İMKB'de Tepki Hareketleri" başlıklı araştırmada borsada 2000 yılından bu yana yaşanan 19 sert düşüş ardından gelen 16 sert tepki yükselişi kaleme alındı.

Araştırmada şu tespitlerde bulunuldu;

"2000 yılından bu yana İMKB’de yaşanan 19 sert düşüş hareketinin ardından 16 hızlı tepki yükselişi gözlenmiştir. Ortalama 29 gün süren tepki yükselişlerinde İMKB-100 endeksi yine ortalama olarak yüzde 31,4 oranında değer kazanabilmiştir.

30 Haziran 2008 tarihinde yayınlamış olduğumuz "İMKB’de Tepki Hareketleri" adlı raporumuzun yayınlanmasının ardından 1 Temmuz’da en düşük kapanışını yapan endeks bu tarihten sonra iç ve dış çeşitli gelişmelerin etkisiyle 4 Ağustos 2008 tarihine kadar yüzde 30’luk değer artışı sağlamıştır.

Reklam
Reklam

İlgili çalışmamızda özellikle belirtmiş olduğumuz dönem sayısı bazında relatif olarak en fazla yükseliş gösteren ilk 15 hisseden 10’u 2008 yılının Temmuz ayında yaşanan yükselişte de İMKB’nin üzerinde performans elde etmişlerdir.

En yüksek ortalama relatif getirilere göre bir sıralama yapıldığında da listede dikkati çekmiş olduğumuz 15 hisseden 8’inin İMKB’den yine daha iyi performans gösterdiği ortaya çıkmıştır. (Sıralamada negatif performans olarak kabul edilen NTHOL’un yüzde 0,1 ve NTTUR’un yüzde 1,2’lik relatif eksi de olduğu da dikkate alınmalıdır.)

* 2000 Yılından bu yana yaşanan tepki yükselişlerinde, ilgili hissenin ortalama relatif getirisini ifade etmektedir.

İMKB Endeksi, 4 Ağustos tarihindeki zirve seviyesinden 8 Ekim Kapanışına kadar yüzde 29 oranında değer kaybetmiştir. Önemli merkez bankalarının faiz indirimi yaptığı banka ve finans kurumları için kurtarılma planlarının açıklandığı şu dönemde yurt dışı piyasalarda dengelenme çabalarının ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Buna bağlı olarak endekste önümüzdeki 2-3 haftalık süreçte yukarı yönlü hareket yaşanma olasılığını "yüzde 55-yüzde 45" şeklinde daha fazla görmekteyiz. Yukarı yönlü bir tepkinin beklediğimiz şekilde Ekim ayı içinde yaşanması halinde tablolarda sözü edilen hisselerin yine başarılı performans gösterebileceğini düşünmekteyiz."

Reklam
Reklam