Borsada yerli yatırımcı daha iyi getiri elde ediyor

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) çoğunluğu elinde tutan yabancı yatırımcılar, karda yerli yatırımcının gerisinde kaldı.

TSPAKB'nin Sermaye Piyasasında Gündem bülteninde bu ay, "Yabancı Yatırımcılar" konusu ele alındı.

Araştırmada, yabancı yatırımcıların Türk sermaye piyasası içindeki ağırlıklarının giderek arttığının gözlendiği belirtilirken, yabancı yatırımcıların 2003 yılı sonunda İMKB şirketlerinin halka açık kısmının yüzde 51'ine sahipken, bu oranın 2007 Haziran sonu itibarıyla yüzde 71'e çıktığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Yabancıların işlem hacmi içindeki paylarının da aynı dönemde yüzde 9'dan yüzde 23'e ulaştığı bildirildi.

2007 Haziran sonu itibarıyla yabancı yatırımcıların hem hisse senedi sahipliğinde hem de işlem hacmindeki paylarının, verilerin yayınlanmaya başladığı son 10,5 yıllık dönemin en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilen araştırmada, "Fakat yine de bu dönemdeki işlem hacminin yüzde 75-80'i yerli yatırımcılar tarafından yapılmaya devam etmektedir. Diğer bir deyişle yerli yatırımcılar hisse senetlerinin dörtte birini ellerinde tutmakta, fakat likiditenin dörtte üçünden fazlasını sağlamaktadır" denildi.

1999 yılından bu yılın Haziran ayı sonuna kadar geçen 8,5 yıllık dönemde hisse senedi yatırımlarıyla sağlanan yabancı sermaye girişinin 20 milyar dolara yaklaştığı belirtilirken, bu rakamın 15 milyar dolarlık kısmının ise son iki yılda gerçekleştiği bildirildi.

Yabancıların, 2006 yılını küçük zararla kapatsalar da 2007'nin ilk 6 ayında portföy değer artışından kazançlarının 7,8 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Yerli yatırımcıların düzenli olarak hisse senedi yatırımlarından çıktıklarının görüldüğü belirtilen araştırmada, şunlar kaydedildi:

"Bununla beraber yerli yatırımcılar sürekli olarak yabancı yatırımcılardan daha iyi getiri elde etmişlerdir. Bu durum 2007 yılının ilk 6 ayında da değişmemiştir. 2007 yılının ilk yarısında yerli yatırımcıların ortalama getirisi yüzde 27, yabancı yatırımcıların ise yüzde 18 olmuştur. Buna rağmen, yabancı yatırımcıların yatırım kararlarını takip etmek, piyasanın gelecekteki yönü konusundaki tahmin tutarlılığını artırmaktadır."