Borsa'da yükseliş, satış fırsatı olarak görülüyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), tepki hareketinin ardından bir miktar satışla karşılaştı.

Açılışta gelen tepki alımları ile 42363 puana kadar yükselen İMKB 100 Endeksi, bir süre 42000 üzerinde yatay seyir izledikten sonra gelen satışlarla 41900 civarına gerileyerek, ilk seansı 41900.04 puan ile (yüzde 1.35) 557.20 puan artıda tamamladı.

İşlem hacmi 626.038.414 YTL olarak gerçekleşti.

ABD Merkez Bankası (FED) St. Louis Başkanı William Poole'un resesyona girilmeyeceğini ifade etmesi ve petrol fiyatının 93 dolara gelmesi ile ABD borsalarında enerji sektörü önderliğinde yaşanan toparlanmanın Asya piyasalarına da yansıması İMKB'nin güne alım ağırlıklı bir seyirle başlamasına neden oldu.

Reklam
Reklam

Hazine Bakanı Paulson'ın 6 büyük banka ile beraber kredi kullanıcılarına yönelik kurtarma paketi açıklayacak olması da iyimserliğe katkıda bulunuyor.

Avrupa borsaları ile ABD endeks kontratlarının seyrini takip eden piyasa, Almanya ZEW endeksini bekledi.

ABD'de bugün gelecek verilerin yanı sıra bu hafta ABD'de Çarşamba günü açıklanacak perakende satışları verisi, Cuma günü gelecek sanayi üretimi rakamları ile birlikte FED Başkanı Ben Bernanke ile Hazine Bakanı Poulson'ın Perşembe günü yapacakları sunum önemli bulunuyor. Piyasada ABD'den gelecek bilançoların dışında Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü açıklayacağı faiz kararının da piyasanın yönü konusunda belirleyici olacağı tahmin ediliyor.

Yurtiçinde başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişiklik teklifinin TBMM'de kabul edilmesinin ardından, konuya ilişkin gelişmeler ve alternatif piyasalardaki seyir izleniyor.