Borsa'dan haftaya kötü başlangıç

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftanın ilk işlem gününde hızlı bir düşüş yaşadı.

Açılışta hızla 43500 seviyesine düşen Bileşik Endeks, ilk seansı 43738.10 puan ile bin 759.14 puan ekside tamamladı.

İkinci yarıda gelen tepki alımları sınırlı kalırken, aşağı yönlü hareketlerde 43500 seviyesinin altına inmeyerek, bu bölgede tutunmayı başaran İMKB 100 Endeksi, günü 43706.68 puan ile (yüzde 3.94) 1790.56 puan ekside tamamladı.

İkinci seansta işlem hacmi 773.896.635 YTL olurken, toplamişlem hacmi 1.350.782.737 YTL olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

ABD borsaları Cuma günü açılışta özellikle sanayi ve teknoloji şirketlerinden gelen olumlu bilanço rakamlarıyla alıcılı seyir izledikten sonra gelen kar satışları ile günü yüzde 1'in üzerinde değer kayıplarıyla tamamladı. ABD'de ekonomik teşvik paketinin hayata geçmesinin Mayıs ayını bulabileceği yönündeki resmi açıklamaların da moralleri bozduğu gözlendi.

Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, bugün etkisini ekonomik yavaşlama endişeleri ile birlikte çok daha ağır bir şekilde Asya'da göstermesinin ardından bugün İMKB ile Avrupa borsalarında da aşağı yönlü hareketleryaşandı.

İlk seansta yaşanan önemli kaybın ardından, Avrupa ve ABD endeks kontratlarının minimum seviyelerden bir miktar toparlanma kaydetmesi ile ikinci yarıda tepki gelmesine neden olarak, aşağı yönlü hareketi sınırlasa da, kapanışadoğru satışların yeniden ağırlık kazandığı görüldü.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Çarşamba günkü faiz kararı ile açıklamalarının beklendiği piyasada, ABD'de hazırlanan ekonomik pakete ilişkin detaylar, son çeyrek bilançolarıve ABD verileri takip ediliyor.

Reklam
Reklam

ABD'de bugün yeni ev satışları, yarın tüketim malları siparişleri ile Conference Board güven endeksi, Çarşamba günü ADP özel sektör istihdam raporu ile 4 çeyrek GSYIH verisi, Perşembe günü kişisel tüketim harcamaları endeksi ve Cuma günü tarım dışı istihdam, işsizlik verisi, ISM üretim endeksi datalarının açıklanması bekleniyor.

Yurtiçinde türban ile ilgili siyasi gündeme odaklanan piyasa, hafta içinde enflasyon görünüm raporu ile Merkez Bankası'nın ayın son günü yayınlayacağı açık mektubu takip ediyor.