''Borsadan sıcak para çıkışı yok''

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, ABD'de yaşanan tutsat (mortgage) krizi ve uluslararası piyasalarda oluşan tutsat kaynaklı son dalgalanmalar sonrasında Türkiye'de, finansal piyasalardan yabancıların yüksek miktarda sıcak parayı çektiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Borsadan sıcak para çıkışı yok" dedi.

Erol, Türkiye'de finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri SPK olarak çok yakından takip ettiklerini, son haftalarda ABD konut finansmanı sisteminde yer alan subprime (yüksek riskli) tutsat piyasasında meydana gelen olumsuz gelişmelerin tüm dünyadaki finans piyasalarında olduğu gibi Türkiye piyasalarında da dalgalanmaların oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

ABD'de yer alan subprime tutsat piyasasında meydana gelen zararların 200 milyar doları geçmeyeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Erol, " Bu rakam global finans piyasaları için olduğu gibi Amerikan piyasaları açısından da üstesinden gelinemeyecek bir tablo oluşturmamaktadır. Dolayısıyla mevcut dalgayı şu an itibariyle bir düzeltme hareketi olarak algılamakta fayda bulunmaktadır" dedi.

ABD subprime tutsat piyasasında meydana gelen olumsuz gelişmeler sonrası Türkiye finansal piyasalarında yaşanan gelişmeleri SPK olarak çok yakından takip ettiklerini bildiren Erol, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda yabancı yatırımcıların hareketlerini 2 günlük takas süresini beklemeden günü gününe izleme imkanına sahip bulunmaktayız. Son hafta yapmış olduğumuz gözlemlerde gördüğümüz hususlar; yabancıların 17 Ağustos itibariyle İMKB'de sahip oldukları hisse senetlerinin 50 milyar dolar civarında olduğu, 13-17 Ağustos döneminde sırasıyla 460 bin dolar, 41 milyon dolar, 111 milyon dolar, 100 milyon dolar ve 43 milyon dolar olmak üzere yaklaşık olarak toplam 296 milyon dolar satış yapmış oldukları, bunun ise toplamda kendi portföylerinin yalnızca yüzde 0.6'sına denk gelmekte olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla yaşanan bu süreçte yabancıların İMKB'den çıkmayarak piyasaya güven duymaya devam etmekte olduğu görülmektedir.

Reklam
Reklam

Yabancıların sahip olduğu hisse senetlerinin İMKB içerisindeki payının ise çok fazla bir değişiklik göstermeyerek yaklaşık yüzde 71 olarak gerçekleştiği dikkati çekmektedir. "

AA