Borsalarda Destekler Test Edilecek!

Realizelere dikkat çektiğim bir haftalık yazılarımda belirttiğim ama gelmeyebilir diye düşündüğüm destek seviyelerine dünkü sert düşüşlerle gelmiş olduk. Dow için 12.725'e dikkat çekiyorduk 12.715 kapattı. Dax için 6.600'e dikkat çekiyorduk 6.606 kapattı. İmkb için de 59.875'e dikkat çekiyorduk, dün 59.987 ile seansın en düşüğünden kapatmış oldu!

Dünkü yazımda bu seviyeleri gelebilecek sert satışlarla görülebilecek yakın düşük seviyeler diye işaret edip, devamında alımların da görülmesini beklediğimi söylediğimi biliyorsunuz. Buyrun bakalım, bu seviyelere geldik. Alımlar gelecek mi peki? Açıkçası risklerden çekinmiyor değilim. Çünkü borsalar için daha alt seviyelerin ancak yukarıda borsalar için verdiğim desteklerin kırılması halinde geçerli olur demişken, tam o desteklerde bulunmak acaba bu seviyeler kırılacak mı korkusunu bende de yaratmış durumda.

Reklam
Reklam

Dünyada yaşanan gelişmelerden dolayı tahmin yapmak çok zor. Ben yine teknik olarak ihtimalleri yazayım;
Eğer Dow için 12.725 aşağı kırılırsa, sırası ile 12.500 ve 12.200'ler,
Dax için 6.600 aşağı kırılırsa 6.430
İmkb için 59.875 aşağı kırılırsa, sırası ile 58.800 - 58.378 - 57.000 alt destek seviyeleri görülebilir.

Toparlarsak, beklentim şuanki destek seviyelerinden aşağı kırılmaması ve dönüşün başlaması yönündeydi. Bu beklentimin gerçekleşmesini bugün görmüş olacağız. Eğer aşağı kırılmayacaksa, tepkileri görmemiz gerekiyor. Ama aşağı kırarsak alt destek seviyelerine doğru sert satışlara tanık oluruz.

Sebepler Neler?
ABD için, kötü gelen istihdam verileri piyasaları bozdu. FED'den yeni parasal genişleme olmayacak yönünde bir tutum sergilendi. Ama mesela dün başlayan bilanço döneminde kötü gelmesi beklenen ilk şirket bilançosu beklenenin tersine kâr geldi. Fakat Dow dün bu kâra aldırış etmedi.

Avrupa için, İspanya, Yunanistan, İtalya, Portekiz ile ilgili söylentilerin yeniden başlaması etkili oldu. İspanya faizlerinin yeniden % 6'lara tırmanıyor olması gerilimi arttırdı. Hala mali birlik konusunda son noktayı koyamamış olmaları sıkıntının sürmesine neden oluyor. Ayrıca FED'den gelebilecek bir ek kaynak olmayacak görüntüsü ile, IMF'ın ülkeler için sorun tespitleri sıkıntının büyümesine neden oldu.

Reklam
Reklam

Türkiye için, cari açıkta düşme görülse de büyüme beklentinin üstünde olduğu için cari açık sorunu devam ediyor. Yabancı ortaklar Türk şirketlerindeki paylarında satış kararları alıyorlar. Suriye konusu ısınmanın ötesinde kaynamaya başladı. BM'in 12 Nisan saat 06:00'ya kadar vermiş olduğu son süreye saatler kaldı. Sınırda yaşanan Suriye kaynaklı bir sınır ihlali ciddi bir tepki riskini arttırdı.

Ancak bizdeki olumlu bir gelişme ise, ciddi çapta bir teşvik yasası açıklandı. Bu yasanın orta-uzun vadede olumlu etkilerinin görülmesi beklense de, kısa vadeli düşüşlere mani olmuyor.

Bugün ayrıca saat 10:00'da ödemeler dengesi ile ilgili son veriler açıklanacak. Cari açık verilerinin gelişimi destek olabileceği gibi, kötü bir veri realizeyi daha da arttırabilir.

Buraların destek olacağını düşünerek alım yapmayı düşünenler, aksi bir görüntünün gerçekleşmesi halinde ellerindeki hisseleri taşıma sürelerinin uzayacağını bilerek bu kararı almaları lazım.

NOT: Yazı 09:12'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Reklam
Reklam

Aydın Eroğlu