Borsalarda Teknik Destekler Bir Bir Kırılıyor!

Yunanistan'ın dün teknokrat hükümeti konusunda uzlaşamayıp, seçim kararı aldığını açıklaması ile birlikte yurt dışı borsalarda satışlar hızlandırdı. Bu gerilimin yaşandığı ortamda ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan'ın türev işlemlerinden uğradığı büyük zararın 2 Milyar Dolar'ın çok üstünde olduğu açıklandı. Üst yönetim komple değiştirildi. Banka hakkında soruşturma başlatıldı. Bu haberler bir süredir bana göre bir son düşüş yapmak isteyen borsalarda destekleri bir bir kırılmasının yolunu açtı.

Reklam
Reklam

Dow
Dow için dikkat çektiğim 12.700 kırıldı. Sırası ile 12.648 - 12.458 ve 12.250 alt destek riskleri mevcut. Dow diğer yabancı borsalardan daha dinamik olduğu için, yüksek seyrediyordu. Bu nedenle daha mesafeli alt desteklere sahip. Ama en altta nereye kadar gider göreceğiz. Sıradaki destek kırılmadan bir altını teknik olarak beklemek doğru olmaz. Bir sonraki desteğin beklentiye girmesi için kendisinden önceki desteğin aşağı kırılması lazımdır.

Dax
Yunanistan'ın seçim kararı alması Almanya endeksinin destek seviyesi olan 6.400 de kırılmasına neden oldu. Dax için 6.340 - 6.179 gibi alt destekler mevcut.

Reklam
Reklam

Yunanistan'da seçim beklerken, az daha Fransa için de yeni bir seçim gündeme gelecekti! Cumhurbaşkanlığı görevini aldıktan sonra, Merkel ile görüşmeye giden Hollande'nin uçağına yıldırım isabet etti. Allahtan bu tehlike bir sorun yaşanmadan atlatıldı. Neyse, dün ilk kez buluşan iki liderin görüşmesinden net olmasa da olumlu açıklamalar geldi. Fakat bu liderler ne yapacaklarsa, bunun kararını önceki gibi oyalanmadan bir an önce almalılar.

IMKB
Dışarıdaki gelişmelere bir süredir dayanmaya çalışan İMKB, bu görüntüsünü sürdüremeyip dün 58.000 desteğini aşağıya kırdı. Endeks için 57.000 - 56.650 -55.400 -54.400 sıralı alt destekler mevcut. Yaşanabilecek gelişmelere göre her birinden destek bulunabilir.

03/05/2012 tarihinde yazdığım yazının bir kesitinde
''İMKB Krıtik Seviyelerde!
Bir süredir İMKB için bir düşüş formasyonu olan omuz baş omuz formasyonuna dikkat çekiyordum. 58.400 -58.800 arası seviyelerin aşağı kırılması halinde bu görüntünün içerdiği risk devreye girebilir. Endeksin 58.400 civarından aşağıya inmesi halinde sırası ile 57.000 - 55.500 - 54.400 gibi seviyeleri görebiliriz.

Reklam
Reklam

Dün özellikle Avrupa'da yaşanan düşüş sonrasında bugün kısmen toparlanmalar bekleniyor. Bu nedenle İMKB de aynı şekilde toparlanabilir. Ama eğer yukarıda belirttiğim destek seviyelerini aşağı kırmaya kalkarsa, mevcut riski bilmenizi isterim. Bu bir panik yaratsın mı? Bence yaratmasın. Çünkü bir süredir bu risklere dikkat çekiyorduk. Ayrıca, bunun sonraki yükselişin temelini sağlamlaştıracak bir hareket olmasını bekliyorum. Bu hareket yaşanırsa, sonrasında çok daha sağlam bir yükseliş trendi başlayabilir. Umalım da bu boyuttaki düşüşler olmadan riskleri atlatabilelim. 61.000 endeks üzerine çıkabilmek, bu risklerin yaşanmadan atlatılabileceğine işaret olur.

Böyle bir ortamda nakit izleyici olmak çok önemli fırsatların yakalanmasına imkan verebilir. Bahsettiğim düşüş riski nedeniyle, verdiğim alt düşük endeks seviyeleri görülmeden alım için çok aceleci davranmamak lazım. Arada verebileceğim teknik öneriler olursa, nakit imkanının en fazla yarısı kullanılmalı, diğer yarısı ise, daha kötüsü düşünülerek nakit bekletilmelidir diye düşünüyorum. Sakin davranmak düşüşlerde dahi büyük fırsatların yakalanmasına imkan yaratırken, aceleci olmak zararların baki kalmasına neden olabilir.

Reklam
Reklam

Fakat bir kez daha dikkat çekiyorum; bahsettiğim düşüş yaşansa dahi elinizde kalmış olan hisselerin görebilecekleri seviyelerden paniklemeyin. Sonrasında başlayacak yükseliş trendinde, hemen her hissede yüzlerin güleceği fiyatların görülmesini bekliyorum. Tabii çok yüksek bedelsiz potansiyelleri nedeniyle inanılmaz yükselişler göstermiş olan ve hala bunu sürdüren bazı hisseler için, bölündükten sonra aynı düşüncede değilim!''

Gördüğünüz gibi uzun bir süredir dikkat çektiğimiz bir düşüş yaşanmaya başladı. Sebebi o ya da bu olabilirdi. Ama sonuçta alt destekler kırıldı. Ama bunun yeni ve daha ciddi olabilecek bir yükselişin desteğini oluşturması için yaşanacak bir düşüş olduğunu da belirtmiştim. Bu nedenle örnekteki ve diğer bir çok yazımda, bu belirttiğim alt desteklerin oluşması halinde yeni alım fırsatlarının kalan % 50 ile kullanılmasını önermiştim. Bu düşüncem sürüyor.

Reklam
Reklam

Peki Yükselişe Nasıl Dönebileceğiz?
Muhtemelen, FED ve ECB yeni parasal genişleme paketleri açıklayacaklardır. ECB faiz indirim kararı alabilir. AB mali birlik konusunda yeni ve hızlı kararlar alabilir. Eğer Yunanistan Euro'dan çıkartılmak istenmiyorsa, yeni bir borç silmesi daha yapılabilir. Yunanistan AB için çok küçük bir ülkedir. İstedikleri takdirde, yeniden parasal destekler verebilirler. Bence asıl sorun mali birlik konusunda detayların tamamlanmamış olmasında yatıyor. Yunanistan için yaşanan yeni krizin yaratacağı korku ile mali birlik detaylarında uzlaşma çıkabilir. Bu sağlandığı gibi, devreye kaynak açıklamaları ve büyüme planları girecektir diye bekliyorum.

Eğer Yunanistan Euro birliğinden çıkacaksa, o takdirde de Yunanistan çıkartıldığı gibi, geri kalan ülkeler için bir anda ciddi kaynak destekleri açıklanacaktır. Kısa vadede Euro'dan çıkarsa Yunanistan'ın çıkmasına izin verilir. Başka ülkeye izin verilmeyecektir. Kaldı ki Yunanistan'a da bu izin verilecek mi göreceğiz.

Reklam
Reklam

Maalesef söylemesi kolay ama bu gelişmeler çok stres ve panik yaratır. Paniklememeye çalışın. Ben son düşüş sonrasında işlerin tersine dönmeye başlayacağını, yeniden ve kalıcı bir yükseliş trendine gireceğimizi bekliyorum. Arada verdiğim teknik alımların bu çaplı düşüşlerini beklemiyordum. Ama desteklerini kırınca paniklemeler fiyat düşüşlerini fazla yapabiliyor. Bu riskler nedeniyle yukarıdaki yazımda da gördüğünüz gibi, endekslerde alt destek seviyelerine inmeden arada gelebilecek önerilerimi nakitinizin en fazla % 50'si ile değerlendirin demiştim.

Umarım bu düşüncelerim doğru çıkar. Eğer yanılmadıysam, bu stresimizin sonuna geliyoruz. Endeks için verdiğim alt desteklerin görülmesi halinde yeni önerilerim yine gelecektir. Bir çok kez yaşadığımız benzer düşüşlerde olduğu gibi, paniklemeden gelişmeleri sakin bir şekilde izlemek en doğrusu olacaktır. En kötülerin söylendiği yerde, iyi gelişmeler başlar.

Aydın Eroğlu