Borsa'nın yukarı yönlü hareketi kısa sürdü

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alıcılı açılışınardından geriledi.

Açılışta gelen alımlarla 53934 puana kadar yükselen İMKB100 Endeksi, bir süre 53800 civarında yatay seyir izledikten sonra artan satış baskısı ile 52600 bölgesine gerileyerek, ilk seansı 52868.84 puan ile (%0.74)394.06 puan ekside tamamladı.

Dün ABD borsaları, daha fazla mortgage kayıpları yaşanacağına ilişkin endişelerin artması, olumsuz otomobil satış rakamları ve Goldman Sachs'ın yatırımcılara 15 milyar dolar mortgage zararı yazacağını bekledikleri Citigroup'un hisselerini satmalarını tavsiye etmesi nedeniyle yüzde 1.7 değer yitirirken, Dow Jones ve S&P 500 Endeksi'nin son üç ayın en düşük seviyelerine indiği görüldü. Global piyasalarda satış yönlü kapanışın ardından, HP'nin analist beklentilerini aşarak yüzde 28'lik kar artışı sağlaması ile ABD future endeksinde seyrin olumluya dönmesi, Asya borsalarındaki yukarı hareket, dolar/yen paritesindeki seyir İMKB'nin bugün açılışta verdiği tepki hareketinde etkili oldu.

Reklam
Reklam

Ancak, yukarı yönlü hareketin sınırlı kaldığı İMKB'de, yurtdışı borsalardaki seyrin tersine dönmesinin etkisiyle satışlar ağırlık kazandı.

Bugün ABD ekonomisinin gidişatı ile ilgili bilgiler ve görüşler içeren Redbook, ABD Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ve Ekim ayı yeni konut verileri bekleniyor.

Piyasa dünya borsalarını, emtia fiyatlarını, üçüncü çeyrek bilançoları ve dolar/yen paritesini takip ederek, yurtdışı piyasalardaki gelişmelere bağlı seyir izlemeyi sürdürüyor.

Yurtiçinde Türkiye-AB Troyka toplantısını takip eden İMKB,IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni'nin uyarılarının ardındanMerkez Bankası'nın yılın son toplantısında alacağı kararı bekliyor.

Mali Endeks 79734.66 puan ile (%0.46)367.66 puan azalırken, Sanayi Endeksi (%0.37)146.16 puan değer yitirerek 39194.94 puan oldu. Hizmet Endeksi 32450.44 puan ile (%1.98)655.49 puan düşüşkaydetti.

Birinci seansta işlem hacmi 700.799.478 YTL olarak gerçekleşti.

Günün ilk yarısında en yoğun işlem gören hisseler İş Bankası C, Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Turkcell oldu.

Reklam
Reklam

Ray Sigorta, Eminiş Ambalaj, Söktaş, Dentaş ve Borova Yapı sabah seansında en çok yükselen kağıtlar olurken, en fazla değer yitiren hisseler ise Doğan Yayın Holding, Tofaş Oto, Turkcell, Ceytaş ve Park Elektrik oldu.

İlk seansta işlem gören 338 hissenin 147'si dünün altında, 88'i üzerinde, 103'ü ise aynı seviyede kapandı.

En fazla değer kazanan endeksler, Yeni Ekonomi, Elektrik,Turizm, İkinci Ulusal ve Gıda olurken, İletişim, Hizmet, MetalAna, Sigorta ve Kurumsal Yönetim en çok düşüş kaydeden sektörler oldu.