Borsaya dikkat edin! Volatilite çok daraldı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), hafif alıcılı bir açılış gerçekleştirdi. Dolarda ilk işlemler 1.7630 seviyerinden geçiyor.

Selçuk Altun/Editör Endeks, 132 puan artışla 58.942 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.22 oranında değer kazandı.

İMKB’de dün destek seviyesinden gelen tepki alımları açılış işlemlerinde devam ediyor. Ancak, İMKB'nin gün içerisinde yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmelere paralel hareket edeceği belirtiliyor.

Analistlere göre; İMKB’de, son bir aydır volatilitenin iyice daralması sıkıntı vermeye başladı. Bu durumda sıkıntılı seansların sürmesine neden olurken moralleri bozuyor. Dünkü şok dalgası sonrasında bile yaşanan tepki çok hafif bir eğimle tüm gün boyunca sürdü. Bu durum gün içi alım-satım bandını daralttığından artık seans içi pozisyon almak da o pozisyonu karlı kapatabilmek de büyük bir sabır ve meziyet gerektirmeye başladı.

Reklam
Reklam

Teknik olarak bakıldığında; bugün 58.800 üzerinde tutunması halinde 59.300 seviyelerine yönelmesini beklenen İMKB’de, bu desteğin korunamaması halinde 57.700 seviyeleri ilk hedef konumuna geçecek.

Bugün İzlenecek Datalar
10:00 - Türkiye, Mart ayı sanayi üretimi
13:00 - Almanya, Mart ayı sanayi üretimi
15:30 - Euro Bölgesi, MB Başkanı Draghi’nin konuşması

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLARDA DÜŞÜŞ AĞIR BASIYOR
Geçtiğimiz haftayı 1.75-76 seviyelerinde geçiren dolar kuru, bu hafta da benzer bir seyir izliyor.

1.76 seviyelerinde gezinen kurun, hisse senetleri piyasasında yaşanan gelişmelere çok da tepki vermediği gözleniyor.

Dolar bu sabah serbest piyasada 1.7630 TL seviyelerinden satılıyor. Euro'nun satış fiyatı ise, 2.2950 seviyelerinde.

Merkez Bankası'nın TL’yi istisnai gün ilanları ile sıkılaştırması ve yaz aylarında döviz girişinin artışı nedeniyle kur sepetinde yukarı yönde bir hareketlilik beklenmiyor. Bu nedenle uluslararası piyasalarda doların değer kazancı törpülendiğinden dolar/TL'nin yeniden 1,75’e doğru yöneleceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Euro/dolar paritesi ise, 1.30 seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. Paritede bu sabah ilk işlemler 1.3031 seviyesinden geçiyor.

Uzmanlara göre; 1,30’un tekrar üzerine çıkmayı başararak, teknik olarak hedef 1,2850’yi şimdilik engelleyen parite, yeniden 1,3170’in üzerine çıkamadıkça, yükseliş trendine giremeyecek. Bu nedenle 1,3170 seviyesinin önemli direnç, 1,30 seviyesinin de önemli destek olarak takip edilmesi gerekiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, ham petrol fiyatları 96,45 dolar/varil seviyelerine düştükten sonra tepki yükselişinde 97,8 dolar/varil seviyelerinde. Altın fiyatları ise 1637 dolar/ons ile yatay seyrediyor.

DIŞ BORSALARI MERKEL TOPLARLADI
Hafta sonu Fransa ve Yunanistan’da yapılan seçimler sonrasında sonuçlar üzerine yaşanan endişeler, dün piyasalarda sert satış dalgasının yaşanmasına neden oldu. Ancak ilerleyen saatlerde yapılan açıklama ve yorumlar paniğin yatışmasını sağladı.

Dün sıkıntılı başlayan piyasaları toparlayan, Almanya Başbakanı Merkel’in Hollande ile yakın ve uyum içerisinde çalışacaklarını açıklaması oldu. Merkel, Hollande’ın göreve başlamasının hemen ardından biraraya geleceklerini ve sıcak şekilde karşılanacağını söyledi. Merkel Yunanistan’daki seçim sonuçlarına iliişkin olarak da reform programının sürdürülmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak “Nasıl bir hükümetin başa geldiğinden çok Yunanistan’ın sözlerini yerine getirmesi önemli” dedi.

Reklam
Reklam

Piyasalar, Merkel’in açıklamaları ile şimdilik yatışmışa benziyor.

Bu gelişmeler ışığında dün, ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.05, S&P 500 yüzde 0.04 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 13.022-13.205 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 1.27 değer kaybı ile 13.038 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 0.66 değer kazancı vardı.

Avrupa borsalarından İngiltere kapalıydı, Almanya yüzde 0.12, Fransa yüzde 1.65 değer kazandı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Uzakdoğu borsalarından Japonya'da yüzde 0.62 değer kazancı mevcut. ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında işlemler hafif değer kaybı ile devam ediyor.

Avro Bölgesi borç krizinin geleceğine yönelik belirsizliklerin artmasının bugün de Avrupa borsalarında karışık bir seyre yol açması bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 8, Cac-40'ın 5 puan kayıpla, Dax'ın ise 17 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.