Bir sıfat olan boş eş anlamlısı kelimeler açısından çeşitlilik gösterir. Atasözleri ve deyimlerde yer alan bir kelimedir. Farklı kelimelerle bir araya gelerek farklı anlamlara dönüşebilir.
Dilimize Farsça'dan gelmiş bir kelimedir. Sıfat olarak birden fazla anlamda kullanılır. Eş anlamlı kelimeleri de ondan fazladır. Özellikle Osmanlıca dilinde yazılan kasidelerde ve gazellerde sıklıkla kullanılan tehi boşun eş anlamı olan kelimelerden biridir.
Türk Dil Kurumu biri zarf diğerleri sıfat olmak üzere boş için farklı tanımlar yapar:
Tehi kelimesi dışında faydasız, ıssız, verimsiz, dolu olmayan, münhal (Bir işi ve görevi olmayan kişi, başında görevlisi, yetkilisi bulunmayan görev, alan) anlamsız, işsiz, nafile, bilgisiz, cahil, yararsız ifadeleri de boş kelimesinin eş anlamlıları arasındadır.
Issız da boş kelimesinin eş anlamlılarındandır. Eski Türkçe'deki "ıs" sahip demektir. Kimsesiz anlamında kullanılır. Buradan türemiş ve ıssız haline gelmiştir. Boş karşılığıdır.
Boş kelimesinin eş anlamı olan kelimeleri cümle içinde kullanarak hangi amacı taşıdıklarını anlamak mümkündür. Birkaç atasözü, deyim ve cümle örnekleri: