Terapi sonunda eşler, boşanmaktan vaz geçiriliyor. Kayseri 3. Aile Mahkemesi Hakimi Ali Akın, uygulamanın boşanmaları yüzde 30 oranında azaltacağını bildirdi.
Türkiye mahkemelerinde bir ilk olacak bu projenin sahibi Kayseri 3. Aile Mahkemesi Hakimi Ali Akın, gerçekleştirecekleri bu uygulama ile boşanmaların yüzde 30 azalacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Son 3-4 yılda boşanma oranları büyük artış var. Boşanma nedenlerinin en başında şiddet ve aldatma geliyor. Ocak ayından beri 3 bin karar var. 2 bin 500 boşanma ve çoğu kabul edilmiş. Bu oranlarda gösteriyor ki boşanmalar çok fazla. Boşanmaların çok nedeni var. Ama en başta şiddet ve aldatma geliyor. Önceden erkekler çok aldatıyordu. Şimdilerde eşit oranda. Çok basit nedenlerden dolayı boşanmak isteyen çiftler var. Sanal alem ve cep telefonları da aldatmaların en büyük sebeplerinden. Sudan sebeplerden boşanmak için gelen çiftlerimiz var. Bu durum bizi üzüyor. Bu derece boşanmaların artması düşündürücü bir durum."
"TÜRKİYE MAHKEMELERİNDE BİR İLK OLAN UYGULAMA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Boşanmaya gelen çiftleri boşanmaktan vazgeçirmek için yeni bir uygulama başlattıklarını söyleyen Akın, "Bu kadar boşanmaların artmasına karşın oturup düşündüm. 'Bunları azaltabilecek ne yapabilirim' diye. Her aile mahkemesinde birer psikolog, pedagog var. Ama bunlar yeterli değil. O kadar boşanmak isteyen çiftler var. Hangi biriyle ilgilensinler. Bende düşündüm. 'Boşanmaya gelen ailelere boşanma tarihine kadar onlarla ilgilenecek psikologlar eşliğinde boşanma nedenlerini araştıralım. Geniş çapta araştırma yapalım. Neden boşanmak istiyorlar öğrenelim' dedim. Eğer, boşanmalarında çok büyük bir neden yoksa vaz geçirelim istedik. Çözülmez bir sorun varsa boşayalım. Eşler ile özel olarak konuşalım. Aileleri ile komşuları ile kısaca tanıdıkları herkesle olabildiğince görüşmeye çalışalım. Eğer neden büyük değil ise, boşanmak isteyen çiftlere psikolojik terapi uygulayalım. Onları ikna edelim. Boşanmalarını önleyelim istedim. Bu amacımı gerçekleştirebilmek için de çalışmalara başladım" şeklinde konuştu.
Günümüzde, tıp alanında olduğu gibi, davranış bilimleri konusunda da oldukça büyük mesafelerin kaydedildiğini belirten Akın, "Örneğin, psikolog ve psikiyatri gibi konuların uzmanları, gözaltında psikolojik işkence görmüş birinin bu durumunu, fiziki hiçbir emare yokken ve aradan yıllar geçse bile, usulüne ve tekniğine uygun yöntemlerle, mesleki bilgi ve beceriyle ortaya çıkarabileceklerini belirtmektedirler. Aynı şekilde, kişilerin çocuklukta yaşadıkları psikolojik travmaların dahi, aradan 30-40 yıl geçse bile ortaya çıkabileceği ve usulünce tedavi edilebildiği de bilinen bir gerçekliktir. Davranış bozuklukları ve iletişim hatalarının tedavisi veya doğru davranma yönteminin öğrenilmesi günümüzde bilinen ve uygulanan bir yöntemdir. Aile mahkemelerine gelen dava ve işlerin büyük çoğunluğu da, açıklanan yöntemlerle yapılacak terapi, tedavi veya müdahale sonucu çözümlenebilecek bir cinstir" dedi.
Bu durumlar göz önüne alarak insanlarla terapiye başladıklarını ifade eden Akın, şöyle konuştu:
"Bu insanların bir hastalığı olabilir. Eğitimli kişisel gelişim uzmanları var. Bu kişileri bu uzmanlara gönderiyoruz. Böyle bir çalışma başlattık. Uzmanlar boşanmak isteyenlerle konuşuyor. Onları terapiye sokuyor. Sorun büyük değilse kurtarıyoruz yuvayı. Eğer sebepler büyükse, o zamanda çocuklar varsa onlar için en iyi çözüm ne ise onu buluyoruz. Bu proje doğrultusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye gittim. Projemi anlattım iyi karşıladı. Birçok yetkiliyle görüştüm. Bana yardımcı oldular. Mayıs ayından itibaren uygulamaya başladık. Boşanmaya gelen çiftlerden bazılarını vazgeçirdik. Bu çalışmayla boşanma oranlarının yüzde 30 azalacağını düşünüyorum. Bu işi yapacak arkadaşlarımızın çoğu hatta hepsi gönüllü insanlar. Bir maddiyat beklenilmeden eşlere terapi uygulanıyor. Amaç, boşanmalara dur demek."