Boşanma kararı çocuğa nasıl açıklanır?

Çocuğa boşanmayı açıklarken bunları söylemelisiniz.

Kimse boşanmak için evlenmez. Ancak zaman ilişkileri yıpratabilir ve çiftler boşanma aşamasına gelebilir. Ama sadece boşanmaya karar vermek değildir işin en zor kısmı. Çocuklara boşanmayı açıklamak da anne babalar için o derece sancılı bir durumdur. Peki bu sıkıntının üstesinden nasıl gelinir, çocuğa boşanmayı açıklarken hangi yol izlenir?

**Uzman Psikolog Yegan Sasık

, boşanma kararını çocuğa açıklarken dikkat edilmesi gerekenleri Mynet Kadın** okuyucuları için anlatıyor...

Reklam
Reklam


Çocuklar elbette anne ve babaları sürekli aynı evde yaşamayacakları için üzülecek ve belki bu yeni durumu garipseyecekler. Ancak belirtmek isterim ki; çocukların bu duruma alışma ve endişeleri ile başa çıkma süre ve hızları kesinlikle anne ve babalarınınki ile doğru orantılıdır. Yani

boşanan çift yeni hayata ne kadar çabuk uyum sağlar, ne kadar çabuk şaşkınlıklarından arınırlar, çocuklar da bir o kadar hızlı uyum gösterirler. Unutulmamalıdır ki çocuklar için en önemli ihtiyaç anne babalarını sağlıklı, mutlu ve kendilerini sakınıp, koruyabilecek kadar kuvvetli görmektir.



Şüphesiz boşanma hem eşler hem de çocuklar için başa gelebilecek en sarsıcı yaşam olaylarındandır. Hiç kimse bitmesini planlayarak başlamaz ilişkilerine. Ancak değişen yaşam koşulları beraberinde bireyin mutluluğunu ve bireysel özgürlüğü ön plana çıkarır. Dolayısıyla kadınlar, erkekler ve beraberinde aile sistemi adına farklılıklar yaşanır.

Reklam
Reklam

İstatistiklere göz attığımızda bugünlerde **yapılan iki evlilikten biri boşanma ile sonuçlanıyor.

**


Dünyamızda birçok şey değişiyor. Aile sistemine dair değişimlerin sonuçlarının neler doğurduğunu ancak gelecek nesillerin ebeveynlik stillerini gözlemleyebildiğimizde cevaplayabileceğimiz inancındayım.

Günümüz koşullarında boşanan birçok çift ve boşanma sürecine şahit olan birçok çocuk var.

Sürecin kolay mı zor mu atlatılacağı sorularının yanıtı, aslında, anne ve babaların boşanmayı nasıl karşıladıkları, boşanma gerçekleştikten sonraki yaşam koşulları ve bu yeni düzenleri içerisinde çocukların ihmal edilmemesinde saklıdır.

Süreç hem sizler hem de çocuklar için kimi zaman elbette güçleşecektir, ancak gelecek zamanı düşünüp, soğukkanlı planlar yapabildikçe, çocuklarınıza çok daha kolay bir yol çizmekte olabileceğinizi unutmamanız yardım sağlayacaktır.

İşte çocuğunuza boşanmayı açıklarken dikkat etmeniz gerekenler:


İlk olarak eşiniz ile mümkün olduğu kadar ortak bir konuşma içeriği belirlemeli ve boşanma sonrası düzeninizi kurduktan sonra anne baba olarak durumu çocuğunuza açıklamalısınız.

Reklam
Reklam

Çocuklarınıza, yaşlarına uygun açıklamalar yapmanın önemini unutmamalısınız. Boşanma kavramı en basit ifadeler ve geleceğe dair somut örneklerle açıklanmalıdır.


Konuşma süresince anne ve babanın aynı oranda konuşuyor olması önemlidir; ebeveynlerden birinin terk edildiği hissi uyandırılmaması daha sağlıklıdır.



Çocuklarınıza dair kararların yine de anne baba tarafından alınmaya devam edileceği açıklanmalıdır.


Çocuklarınızı daima seveceğiniz ve görüşeceğinize dair konuşmalar unutulmamalıdır.


Eğer o an yaşanan evde tek ebeveyn ve çocuk kalacaksa diğer ebeveynin yaşayacağı yer kısa bir zaman sonra (düzenli ve çocuğa ayrılmış bir oda bırakılmış halde-oda çocuğun seçimleri ile hazırlanabilir) gösterilmelidir.


Konuşma yapıldıktan 1-2 hafta sonra evlerin ayrılması ideal olanıdır. Bu süre zarfında çocuk yanıt aradığı soruları sıklıkla dile getirebilir böylelikle.


Hangi yaşta olursa olsunlar çocuklara ayrılık kararınız ile ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçının. Bu sizin özeliniz. Erişkin olduklarında dilerseniz ve dilerlerse onlara açıklama yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Araştırmalar çocukların iyiliği için bir arada kalmanın çok nadir işe yaradığını gösteriyor. Sizler en mutlu ve huzurlu hissettiğiniz koşullarda yaşamak için düzeninizi kurmakta kendinizi rahat hissedin. Çocuklarınızın iyiliğini ilk plana koyduğunuz takdirde zor da olsa süreç elbet kendi kendini onararak tamamlanacaktır.

Ayrılma ve boşanma tek başına çocuklara zarar vermez, unutmayın!

Not: Yukarıda belirtilmiş olan öneriler eşlerden birinin/her ikisinin herhangi bir ruhsal tedavi veya hukuki sürece dahil olmadığı durumlar için genel hatlar doğrultusunda hazırlanmıştır. Olası diğer durumlar dahilinde bir uzmandan yardım alarak süreci başlatmak ve yürütmek gerekmektedir.

Yazan: Uzman Psikolog Yegan Sasık