Boşanma Vakaları Toplumun Kanayan Yarası

Mersin’in Erdemli Müftüsü Mahmut Sami Türkmenoğlu, boşanma vakalarının toplumun kanayan bir yarası haline geldiğini ve...

Mersin’in Erdemli Müftüsü Mahmut Sami Türkmenoğlu, boşanma vakalarının toplumun kanayan bir yarası haline geldiğini ve bu konuda eğitim çalışmalarının artırılması gerektiğini söyledi.

Erdemli Müftülüğü’nün uygulamaya koyduğu ‘Kahvehane Sohbetleri’ uygulaması kapsamında bir kahvehanede konuşan Türkmenoğlu, ailenin İslamiyet ve Türk toplumumun en önemli yapı taşı olduğunu belirterek, evlenecek gençlerin nişanlılık ve evlilik öncesinde eğitilmesi gerektiğini söyledi. Türkmenoğlu, “Yaşanan aile sıkıntıları toplum olarak kanayan yaramız. Aile içerisinde baba otoritesi diye bir durum var. ‘Benim dediğim olacak’ deriz. Aslında öyle değildir. Karşımızda ne eski çocuklar var ne de yaşadığımız geçlik döneminin gençleri var. Artık çocuklar ve gençler teknolojinin imkanlarını kullanarak doğru bilgiye anında ulaşabiliyorlar. Buna aile içerisinde dikkat etmeliyiz. Müftülük olarak bizlere düşen görev evlilik döneminde ve nişanlılık döneminde gençleri bilinçlendirmemiz gerekiyor. Eskiden yapılan bir uygulama şöyleydi. Bir insan evleniyordu. Eşini alıp annesinin babasının yanına getiriyordu. Orada en az 3-4 yıl annesi ve babasıyla kalabiliyordu. Çocuğu olduğu zaman ise o çocuğu aydınlatma, sorularına cevap verme yönünde görevleri dede ve nine üstleniyordu. Yeni ailede bir sıkıntı olduğu zaman anne ve baba otoritesini kullanıyordu. Ama bizim bu çekirdek aile dediğimiz aile küçülüp müstakil evler ortaya çıkınca sorunlar artmaya başladı. Bir genç düşünün 22 yaşlarında evleniyor. Bu çocuk daha hayatı bilmiyor. Hayatı bilmediği için kendisini gençlik ve oyun çağında hissediyor. Ama aile reisi olmuş, onun sorumluluğunun farkında değil. Böylesine ağır bir sorumluluk yüklenince de idare edemiyor, kaldıramıyor. Bu aşamada bizim evlilik öncesi olsun, nişanlanma süreci olsun o insanlarla diyalog içersinde olmamız gerekiyor. Çünkü İslam’ın ve toplumumuzun en temel yapısı ailedir. Ailemiz sağlam olduğu zaman toplumumuz da sağlam olur. Şuanda boşanma olayları çok üst düzeyde. Bu boşanma olaylarının birçoğu ise daha altı ay geçmeden gerçekleşmektedir. İşte burada bir bilinç, bir bilgi eksikliği var. Bu sadece cuma vaazıyla ve hutbesiyle olacak bir şey değil. Bunu bizim hep birlikte ele almamız gerekmektedir. Burada bir sıkıntı varsa eğer bizim buna sırt çevirmememiz gerekiyor. Çünkü Allah’ımızın en hoşuna gitmeyen durum boşanmadır. Ufak bir olaydan dolayı aşırı tepki veriliyor. ‘Biz geçinemiyoruz, edemiyoruz.’ Şu soruların sorulması gerekiyor. Bu insanların hayati bir sıkıntısı var mı? Hayır. Namusla ilgili bir tehlikesi var mı? Hayır. O zaman bundan gayri her bir sıkıntı telafi edilebilir” dedi.

Reklam
Reklam

Müftülük olarak aile problemlerine daha fazla zaman ayırmak istediklerini de ifade eden Türkmenoğlu, şunları söyledi:

“Biz müftülük olarak aile ve ailevi sorunların çözümünde yardımcı olmaya çalışacağız ve bu nedenle Erdemli’nin tam merkezine Aile ve İrşad Bürosu açtık. Burada halkımız gelip dertlerini, ailede olan sorunlarını paylaşıp ve nasıl bir yön izlemesi gerektiği hususunda yardım alabilecektir. Aile ve İrşad Büromuzda öğlene kadar imam-hatip arkadaşlarımız, öğleden sonra ise Kur’an kursu öğreticilerimiz görev yapacaklar. Bu hizmetimizi şimdilik ortalama 15-20 kişiye yardımcı olmakla yürütüyoruz. Müftülük olarak daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz ve bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Siz değerli büyüklerimizden de bizlere yardımcı olmanızı istiyoruz. Kahvehaneleri insanların zaman geçirip, sohbet ettiği, kitap ve gazete okudukları mekanlar olarak göz önüne alıyoruz. İnsanların sorunlarına yardımcı olmak istiyoruz. Maddi sorunları bir şekilde insanlar aşıyor. Fakat manevi sorunlar için kahvehaneler birer sohbet ve dertleşme yeri olarak göze çarpıyor. Günümüzde özellikle ailevi sorunların çok yaygın hale geldiğinden yola çıkarak çözüm önerileri sunmak üzere ‘Kahvehane Sohbetleri’ uygulamasını başlattık.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: