Boşboğaz sözcüğü dilimizde yaygın olarak kullanılan sözcüklerden biri olarak bilinmektedir. Bir birleşik kelime olarak karşımıza çıkan bu sözcüğün yazım şeklinde sıklıkla imla yanlışı görülmektedir. Bu noktada Türk Dil Kurumuna ait güncel yazım kılavuzu sitesinden yararlanmak önemlidir. Bu site sayesinde kelimelerin doğru yazım stiliyle birlikte nasıl telaffuz edildiği bilgisine kolay bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır.
Boşboğaz sözcüğü hem yazılı metinlerde hem de gündelik konuşmalarda sıklıkla karşımıza çıkan sözcüklerden biridir. “Boş” ve “boğaz” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle meydana gelen bu kelimenin yazımında genellikle ikilem yaşanmaktadır. Boşboğaz yazımı konusunda çelişkiye düşüldüğünde Türk Dil Kurumunun çevrim içi olarak sözcük aratma ve sorgulatma fırsatı sunan güncel yazım kılavuzu sitesinden faydalanılmaktadır. Bu site üzerinden dilimizde var olan sözcüklerin hem doğru yazım şeklini hem de doğru okunuş biçimini öğrenmek mümkündür. Aynı zamanda kullanılan kelimelerin anlamlarını bilmek de bu noktada çok önemlidir. Bu site aracılığıyla kelimelerin ne anlam taşıdığı bilgisine de hızlı bir şekilde ulaşılır. Bu bağlamda boşboğaz TDK’ye göre anlamı şöyle olan bir kelimedir:
Boşboğaz kelimesi bir kişinin başka bir kişiye gizli tutması üzerine söylediği bir bilgiyi anında başkalarına söyleyen kişiler için kullanılmaktadır. Cümle içerisinde ise sıfat olarak kullanılan bu sözcüğün yazımı çoğu yerde “boş boğaz” şeklinde ayrı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam da bu esnada akıllara boşboğaz bitişik mi yazılır sorusu gelmektedir. Yazım kurallarına göre iki sözcükten oluşan kelimelerin biri ya da her ikisi de birleşme sırasında mana değişimine uğruyorsa bu tarz sözcükler her zaman bitişik kullanılır. Bu yüzden boşboğaz sözcüğü de Türk Dil Kurumuna göre her daim “boşboğaz” şeklinde bitişik kullanılması gereken bir kelimedir. Buna göre boşboğaz doğru yazılışı şu şekilde olan bir kelimedir: