Bosna-Hersek, şüphelileri teslim ettiğini kabul etti

Strasbourg (AA) - Bosna-Hersek, 18 Ocak 2002'de Cezayir kökenli 6 kişiyi Amerikan kuvvetlerine teslim ettiğini kabul etti.

Avrupa Konseyi'nin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) terör zanlılarını uçaklarla gizlice naklettiği ve hapsettiğine ilişkin raporunda, Bosna-Hersek'in Cezayir kökenli 6 kişiyi Amerikan kuvvetlerine teslim ettiğini kabul ettiği belirtildi.

Bosna-Hersek'in, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri tarafından geçen yıl sonunda sorgulanan 46 üye devlet arasında, 6 terör zanlısını CIA'ya teslim ederek Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na aykırı davrandığını kabul eden tek ülke olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Bosna Dışişleri Bakanı Mladen İvaniç, bugün kamuoyuna açıklanan yanıtında, haklarında hiçbir yargı kararı bulunmaksızın Guantanamo'da tutuklu bulunan bu kişiler hakkında yasal bir iade işlemi yapılmadığını ya da meşru bir prosedür izlenmediğini kabul etti.

Bu 6 kişiden 5'inin tutuklanmadan önce Bosna tabiyetlerinin de bulunduğu ve adli makamların bu grubun Usame Bin Ladin'in terör şebekesiyle bağlantılı olduğundan şüphelendiği kaydedildi.

Bu kişileri Cezayir'e sınır dışı etmeye çalışan, ancak bunda başarılı olamayan Bosnalı yetkililerin, Bosna-Hersek'teki Amerikan Büyükelçiliğinin talebine uyarak, bu kişileri Amerikan kuvvetlerine teslim ettiği belirtiliyor.