Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar? Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Geleceği şekillendirirken yapılan tercihler son derece önemlidir. Bu önemli tercihlerin başında meslek seçimi gelir. Gelecek vaat eden alanlara yönelmek gereklidir. Üniversite sınavlarında gösterilen başarıların yanı sıra ilgi duyulan bölümlerde eğitim alınmalıdır. Bu bölümlere yönelik yeteneklere sahip olmak başarılı bir kariyer hayatının da kapılarını açar. Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları bu grupta yer alır. Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar?

Türkiye ile derin ilişkileri olan Bosna Hersek'in ana dili Boşnakça, ülkemizde eğitim alanında da ilgi gören bir dildir. Farklı kültürleri tanıtmak isteyen kişiler kariyer planlarını bu alanda eğitim alacak şekilde yaparlar. Üniversiteler bölüme yerleşen öğrencilerine bu alana yönelik birçok imkân sunarlar. Boşnak dili ve edebiyatını, kültürünü, tarihini ayrıntılı şekilde işleyen dersler verirler. Bu sayede Boşnak diline hâkim uzman filologlar ve akademisyenler yetiştirirler.

Bölüme girmek için sınavlara hazırlanırken katılım sağlanabilecek sertifika veren eğitim programlarından faydalanmak mümkündür. Yüz saatten fazla Boşnakça eğitim veren kurslarda Boşnak dilinde konuşma, anlama, okuma ve yazma üzerinde eğitimler verilmektedir. Ezber yapma yetileri güçlü, yeni diller öğrenmeye yatkın kişiler için uygundur.

Reklam
Reklam

Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümü nedir?

Üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri kapsamında eğitim veren bir ana bilim dalıdır. Ülkemizde birden fazla okulda bu bölümün eğitimini alma imkânı vardır. Bu bölümün bulunduğu üniversiteler Boşnak kültürünü gelecek nesillere taşımayı hedeflemiştir.

Boşnak Dili ve Edebiyatı, daha çok yabancı dillere ve farklı kültürlere ilgi duyanların tercih ettiği bölümlerden biridir. Meraklı, araştırmaya ve yabancı dillere yatkın olanlar için uygun bir bölümdür. Balkan ülkelerinden biri olan Bosna Hersek'in resmi dilini ve her yönüyle ülkeyi tanıtmak amacıyla kurulmuştur.

Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Yabancı dil puanı ile girilen bölüm dört yıllık bir lisans programı içerir. Sekiz ara yıllık bir eğitim sürecidir. Öncelikle Temel Yeterlilik ve Dil Yeterlilik sınavlarına girerek bölümün gerektirdiği alanda geçerli bir puan almak gerekir. Üniversitelerdeki taban puanlarına göre tercih yapılabilir.

Reklam
Reklam

Birinci sınıfta Boşnak dili bilgisi, Boşnakça konuşma ve dinleme yetileri üzerinde durulur. İkinci yıldan itibaren tarih derslerine ağırlık verilir. Üçüncü yılda edebiyat, kültür ve tarih konuları işlenir. Son yılda ise Boşnakça çeviriler üzerine çalışmalar yapılır. Ayrıca tez çalışmaları teslim edilir.

Ek olarak üniversiteler, öğrencilerine Mevlâna Değişim Programı ile eğitim süreçlerindeki bir ya da iki yarı yılı Bosna Herkes'te çalışma imkanı sunulur. Bazı okullardaki anlaşmalar dahilinde Bosna Hersek'ten uzmanlar ve öğretim üyeleri de ülkemize gelerek bölüm öğrencilerine alanlarıyla ilgili seminerler verirler.

Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümü dersleri nelerdir?

Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümünün alan ve alan dışı seçmeli ve zorunlu derslerinden bazıları şunlardır: Boşnak Dili ve Grameri, Boşnakça Konuşma Becerileri, Boşnakça Dinleme Becerileri, Türk Dili, Erken Ortaçağ Balkan Tarihi, Mitoloji, Zorunlu Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Geç Ortaçağ Balkan Tarihi, Temel Bilgi Teknolojileri, Boşnakça Yazma Becerileri, Arnavut Dili, Osmanlı Döneminde Balkanlar, Edebiyat Kuram ve Yöntemleri, Uygarlık Tarihi, İngilizce, Boşnak Dili Sentaks, Boşnak Edebiyat Tarihi, Boşnakça Yazılı Anlatım, Karşılaştırmalı Edebiyat, Rus Dili, Boşnakça Edebi Metinler, Boşnakça Bilimsel Teknik ve Metin Çevirisi, Boşnak Edebiyatında Şiir, Çağdaş Yunan Dili, Dil Bilim, Mesleki Uygulamalar, Elektrik Motorları ve Sürücüleri, Teknik Rusça, Türk Mitolojisi, Boşnakça Yazılı Basın Çevirisi, İş Dünyası İçin Boşnakça Metin Çevirisi, Balkanlarda Türk Kültürü ve Edebiyatı.

Reklam
Reklam

Bölüm öğrencileri, yaptıkları kariyer planlarına göre Gümrük Turizmi ve Mütercim Tercümanlık seçmeli dersleri alabilirler.

Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar?

Bu bölümden mezun olan kişiler eğitimlerini tamamladıklarında sonra Boşnak diline hâkim olurlar. Boşnak dili ya da bu dilde yazılmış tüm eserler üzerine çalışmalar yapabilirler. Özel sektörde ve kamu alanında dış ticaret ve siyaset bilimi alanlarında duyulan çevirmen ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye gelirler.

Akademik eğitimlerine devam etmek isteyen lisans mezunları akademisyenlik de yapabilirler. Üniversitelerde öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi olabilirler. Müşteri Temsilcisi, Turist Rehberi, Öğretmen, Tercüman, Metin Çevirmeni unvanları almaya hak kazanırlar. Bölümün imkanları dahilinde mezunların yurt dışında çalışmaları da mümkün olur. Bölümdeki eğitimleri tamamlayanlar Filolog unvanı kazanırlar. Turistlere bir turizm acentesine bağlı olarak ya da yetkinlik için rehber kokartı alarak rehberlik edebilirler.

Reklam
Reklam

Görev tanımları seçtikleri ya da buldukları işe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hukuki, ticari, tıbbi, edebi, askeri, ekonomik alanlarda yazılı veya sözlü çevirmenlik yapabilirler. Bir firmaya bağlı olarak ya da yarı zamanlı çalışabilirler. İhtiyaç dahilinde çevirmenlik ya da tercümanlık görevleri üstlenebilirler.

Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları nelerdir?

Kamu alanında çalışmak isteyenler Kamu Personeli Seçme Sınavına girmelidirler. Bu sınavda aldıkları puan doğrultusunda devlete ait olan kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânı bulurlar. Boşnak Dili ve Edebiyatı Mezunlarının kamuda iş olanakları bu sınavda gösterdikleri başarıya bağlıdır.

Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunları nerelerde çalışır?

Mezun olduktan sonra kamu alanında çalışma imkânı bulanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da Dış İşleri Bakanlığı idaresinde olan kurum ve kuruluşlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Bular dışında Boşnak Dili ve Edebiyatı mezunlarının özel sektörde iş olanakları da oldukça fazladır.

Reklam
Reklam

Televizyon kanallarında, yayın evlerinde, eğitim kurumlarında, turizm şirketlerinde çalışabilirler. Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında da iş bulabilirler. Uluslararası ticaret firmalarında, İç İşleri Bakanlığında, Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünde, Hazine ve Dış ticaret Müsteşarlığında, yerli ya da yabancı haber ajanslarında, Dış İşleri Bakanlığında, Diyanet Bakanlığı'nda sorumluluk alabilirler.

Boşnak dernekleri tarafından açılan kurslarda öğretmenlik yapabilirler. Kamu alanında çalışacak olanlar Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında okullarda verilen Yaşayan Diller ve Lehçeler dersinde Boşnakça öğretebilirler.

Çevirmenlik bürolarında, danışmanlık firmalarında, eğitim kurumlarına bağlı olarak tam zamanı ya da yarı zamanlı çalışma seçenekleri de vardır. Dil kurslarında ve Halk Eğitim Merkezlerinde eğitmen olarak çalışabilir, özel ders verebilirler.

Anahtar Kelimeler: