Bosna’nın Efsanevi Liderinin Adı Altındağ’da Yaşayacak

Bosna-Hersek’in efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç’in adı Altındağ’da bir parka verildi. Parkın açılış töreninde konuşan TBMM...

Bosna-Hersek’in efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç’in adı Altındağ’da bir parka verildi. Parkın açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bizim için Atatürk neyi ifade ediyorsa, Aliya İzzetbegoviç de Bosna halkı için onu ifade eder” dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Altındağ Belediyesi tarafından yapılan Aliye İzzetbegoviç Parkı'nın açılış törenine katıldı. Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı ve Boşnak halkının lideri olan Aliya İzzetbegoviç’in adının verildiği park alanına ise birçok Altındağlı vatandaş akın etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanı sıra programa AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Bosna’nın Visoko Belediye Başkanı Amra Babic de katıldı.

Reklam
Reklam

TBMM Başkanı Çiçek, tören alanına geldiğinde ilk önce Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılan ve içinde ailelerin yaşadığı Sevgi Evleri’nden bir tanesini ziyaret etti.

Ziyaretin ardından ise bir konuşma yapan ve Avrupa’nın ilk başörtülü Belediye Başkanı olan Visoko Belediye Başkanı Amra Babic, “Geçirdiğimiz en zor dönemde Türk halkı bizimle beraber olmuştur. Bunu unutmadık ve unutmayacağız” dedi. Türkiye’nin son 10 yılda büyük gelişmeler sağladığını kaydeden Babic, “Türkiye Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lidere sahip olduğu için kendisini şanslı saymalıdır. Sizin gibi biz de şanslı saymalıyız” şeklinde konuştu.

“BİZİM İÇİN ATATÜRK NEYSE, BOSNA İÇİN DE İZZETBEGOVİÇ ODUR”

Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara deyince akla Altındağ ilçesinin gelmesi gerektiğini, çünkü milli mücadelenin yürütüldüğü alanların Altındağ sınırları içerisinde olduğunu kaydetti. “Millet olarak biz milli mücadeleyi Altındağ’dan yönettik” diyen Çiçek, “En önemli kararlar burada alındı. Cumhuriyeti Altındağ ilçesinde ilan ettik” dedi.

Reklam
Reklam

Parka Aliya İzzetbegoviç isminin verilmesinden mutlu olduğunu söyleyen Cemil Çiçek, 90’lı yıllarda tüm dünyanın gözü önünde Bosna’da gerçekleşen kıyıma dikkat çekti. Çiçek şöyle konuştu:

“Bu isim bize yabancı değildir. Bu isim bizim kardeş olarak kabul ettiğimiz, aynı inanca, aynı değerleri paylaştığımız Bosna halkının milli kahramanıdır. Bizim için Atatürk neyi ifade ediyorsa, Aliya İzzetbegoviç de Bosna halkı için onu ifade eder. Bosna halkı 90’lı yılların başında; bizim 1919’da, 1920’de yaşadığımız sıkıntıları yaşadı. Hem de medeni dünyanın gözü önünde yaşadı. Bosna dediğimiz yer, Avrupa’nın ortasında bir yer.

İnsan hakları namına mangalda kül bırakmayan ve insan hakları adına palavranın her türlüsünü söyleyen toplumların gözü önünde 250 binden fazla insan, çocuk demeden, kadın demeden, yaşlı demeden katledildi kimsenin gıkı çıkmadı. Maç seyreder gibi medeni dünya bu alçaklığı, bu rezaleti seyretti. Kimsenin kılı kıpırdamadı. Aynen bugün Suriye meselesinde olduğu gibi. Aynen Suriye’de de öyle oluyor. 250 bin insan Avrupa’nın gözü önünde katledildi. İşte öyle bir zor dönemde Türk halkı olarak bu kardeşlerimizin hep yanında olduk, yakınında olduk.

Reklam
Reklam

Büyük kahraman, büyük mücadele adamı, iman adamı, bilge kişi Aliya İzzetbegoviç’in başkanlığında, 90’lı yılların başında Bosnalı kardeşlerimiz bir bağımsızlık, bir istiklal mücadelesi verdi. Bugün çok şükür bir devletleri var. Sıkıntılar var biliyoruz, zorluklar var biliyoruz ve kardeş Türkiye olarak da biz her zaman bunun yanındayız.”

“BU DEVLETİN KOLAY KURULMADIĞINI DÜŞÜNMELİYİZ”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşması sırasında Bosna’nın verdiği kurtuluş mücadelesinin Türk milletinin verdiği kurtuluş mücadelesine benzediğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

İnşallah sizlerin çocukları orada eğlenirken, sizler bu parkta yaşarken Aliya İzzetbegoviç’i de rahmetle anacaksınız. Onun mücadelesine saygı duyacağız. Bir millet olmanın kolay olmadığını, bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin onurlu vatandaşları olarak bizim de istiklal mücadelemizi kolay kazanmadığımızı, bir devletin kolay kurulmadığını belki bu parkta yaşarken, otururken bir nebze düşüneceğiz. Ve de düşünmeliyiz. Düşünmeliyiz ki nasıl bir vatan toprağı üzerinde devlet kurduk ve bugünkü devleti neyin pasına kurduk; bir kısmımız bunun farkında değil hiç olmazsa bu vesileyle hem burada hem de Bosna’daki iki devletin kuruluşları arasındaki benzerlikleri düşünüp geleceğe daha güvende bakacağız. Onun için bu parkın adının Aliya İzzetbegoviç olması önemlidir.”

Reklam
Reklam

TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşmasının ardından ise beraberindekilerle birlikte kurdele keserek Aliya İzzetbegoviç Parkı’nın açılışını gerçekleştirdi. Kısa süre parkta geçen ve iki tane ağaç diken Çiçek daha sonra ise tören alanından ayrıldı.

Açılış törenin ardından ise Türk Halk Müziği’nin sevilen sesi Sümer Ezgü de bir konser vererek Altındağlı vatandaşları türkülerle coşturdu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz