Botaş, doğalgaz dolum kapasitesini artırıyor

ANKARA (ANKA) - Endüstriyel tesislerin ihtiyaçlarını karşılamak için doğalgaz satış faaliyetlerini sürdüren BOTAŞ, hızla artan talebin karşılanması için mevcut LNG dolum kapasitesini artıracak. Yeni dolum rampalarının kurulmasıyla yılda yaklaşık 500 milyon metreküplük bir talebin karşılanması planlanıyor.

Silivri Doğalgaz Depolama Projesi'nin depolama kapasitesi 1.6 milyar metreküpten 2.06 milyar metreküpe çıkarılacak. İran'ın iki yıl üst üste Türkiye'ye verdiği doğalgazı kısmasıyla yaşanan sıkıntılar BOTAŞ'ı harekete geçirdi. BOTAŞ'ın "Yurdumuz sathını doğalgaz ağlarıyla örüyoruz" kitabında, Türkiye'de doğalgaz sektörüne ilişkin plan ve projeler değerlendirildi. Kitapta, şu tespitlere yer verildi:

Reklam
Reklam

Silivri Doğalgaz Depolama Projesi ile tesislerin tam kapasitesiyle devreye alınmasına yönelik test çalışmalarına devam ediliyor. Türkiye'deki doğalgaz sistemi Yunanistan ve Azerbaycan ile birleşerek uluslararası boru hattı enterkoneksiyonu tamamlanacak. 2011'de İtalya'da devreye alınacak ve 2012 yılı başlarında ise Avusturya'ya ulaşılmış olacak.

Boğazlar, gelecekte ihraç edilecek petrollerin taşınmasına elverişli değil. Bu nedenle, ortaya çıkabilecek darboğazı aşmak için Karadeniz'in batısından Avrupa'ya petrol taşımayı amaçlayan Türk Boğazları'na by-pass projeleri geliştiriliyor.

YILDA 200 MİLYON TON PETROL

İşletmeye alınan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile Irak-Türkiye ham petrol boru hattı, Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesi ile de ticareti yapılacak petrolün miktarı yıllık 200 milyon tona ulaşacak. Bu rakam Ceyhan Terminali'ni Akdeniz ve Avrupa'nın yanı sıra dünyanın sayılı enerji terminallerinden birisi haline getirerek Ceyhan'ı önemli bir uluslararası petrol limanı ve borsasına dönüştürecek.

Reklam
Reklam

TÜRKMENİSTAN DOĞAL GAZ BORU HATTI

Hazar Geçişli Türkmenistan-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile Türkmenistan'ın güneyindeki sahalarda üretilen doğalgazın Hazar geçişli bir boru hattı ile Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor.

BOTAŞ, 2007 yılında Edirne, Tekirdağ, Aydın, Çankırı, Kastamonu, Van, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Elazığ, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere toplam 14 ilde doğalgaz arzı sağlamayı planlanıyor. 2008 yılında ise, Bolu, Karabük, Zonguldak, Bartın, Nevşehir, Tokat, Amasya, Erzincan ve Kilis olmak üzere toplam 9 ilde doğal gaz arzı sağlanması öngörülüyor.

BOTAŞ'IN ULUSLARARASI PROJELERİ

BOTAŞ'ın "enerji terminali"ne dönüşme hedefi kapsamında yaşama geçirmeyi planladığı projeler de şöyle:

-Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi
-Hazar Geçişli Türkmenistan-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi
-Azerbaycan-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi
-Mısır-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi
-Irak-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi
-Avrupa'ya Gaz Taşıma Projeleri
-Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi
-Türkiye-Avusturya Doğalgaz Boru Hattı Projesi
-Kuzey-Güney Boru Hattı Projeleri
-Mavi Akım ve Irak Gazlarının Ceyhan'a Uzatılması ve LNG İhraç Tarminali
-Samsun-Ceyhan Doğalgaz Boru Hattı Projesi

Reklam
Reklam