BOTAŞ Doğalgaz ithalat sözleşmeleri

ANKARA (İHA) - BOTAŞ, Doğalgaz Piyasası Yasası gereği yıllık 25 milyar metreküplük doğalgaz ithalat taahhüdünün yüzde 64'üne denk gelen 16 milyar metreküplük bölümü özel sektöre devretmek için açtığı ihalede hedefine ulaşamadı.

Bugün BOTAŞ'ta gerçekleştirilen Doğalgaz Alım Satım Sözleşmeleri (İthalat Sözleşmeleri) Devir İhaleleri'nde sadece Rusya'nın eski Trusgas olarak bilinen hattaki 16 lotun devri için Rus Gazexport ile imzalanan 18 Şubat 1998 tarihli Doğalgaz Alım Satım Sözleşmesi ihalesinde uygun teklifler alındı. Söz konusu ihaleye Shell Enerji A.Ş. 1 lot için 2 milyon 10 bin dolar, Bosphorus Gaz. Corp. A.Ş. 3 lot için ve her lot başına 1 milyon 810 bin dolar, Enerco Sanayi ve Ticaret A.Ş.10 lot için ve her lot başına 1 milyon 600 bin dolar, Avrasya Gaz A.Ş. 5 lot için ve lot başına 910 bin dolar teklif verdi. Petrol Ofisi ve Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. çekildiklerini açıkladı. Buna göre BOTAŞ, doğalgazı aldığı Rus Gazexport ve üçüncü taraf olan söz konusu firmalara, lot başına en yüksek teklifi verenden başlamak üzere sözleşme imzalamak için teklif gönderecek.

Reklam
Reklam

BOTAŞ'ın ihaleye çıktığı diğer sözleşmeler ise şunlar:
"15 Aralık 1997 tarihli satıcı tarafı Rus Gazexport, alıcı tarafı BOTAŞ olan, 3 milyar metreküp ve 12 lotluk Doğalgaz Alım Satım Sözleşmesi (Sözleşmenin sona erme tarihi 1 Ocak 2026). 14 Şubat 1986 tarihli satıcısı Rus Gazexport alıcısı BOTAŞ olan, 3 milyar metreküp ve 12 lotluk Doğalgaz Alım Satım Sözleşmesi (Sözleşmenin sona erme tarihi 1 Ocak 2012). 8 Ağustos 1996 tarihli, Satıcısı İran'ın NIGC, alıcısı BOTAŞ olan, 3.66 milyar metreküp ve 14 lotluk Doğalgaz Alım Satım Sözleşmesi (Sözleşmenin sona erme tarihi 30 Temmuz 2026). 9 Kasım 1995 tarihli satıcısı Nijerya'nın NLNG firması, alıcısı BOTAŞ olan 17.86 milyon MMBtu/yıl ve 2 lotluk Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Alım Satım Sözleşmesi (Sözleşmenin sona erme tarihi 1 Ekim 2021). 14 Nisan 1988 tarihli satıcısı Cezayir'in Sonatrach firması, alıcısı BOTAŞ olan, 18 milyar termi ve 8 lotluk Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Alım Satım Sözleşmesi (Sözleşmenin sona erme tarihi 1 Ekim 2014)."
15 Aralık 1997 tarihli ve Mavi Akım olarak da adlandırılan sözleşmenin ihalesine Aytemiz Gaz Ticaret ve Sanayi A.Ş. lot başına 550 bin dolar teklif vermesine rağmen 'Satıcı Ön Onay Belgesi' alamadığı için teklifi geçersiz sayıldı. İhaleye teklif veren Petrol Ofisi ve Gazport firmaları da çekildiklerini bildirdiler. Böylece Mavi Akım gazı için geçerli bir teklif çıkmadı. 14 Şubat 1986 tarihli sözleşmenin ihalesinde de, tek teklifi veren Petrol Ofisi'nin çekilmesi ile; 8 Ağustos 1996 tarihli sözleşmenin ihalesi için de Aytemiz firmasının 'Satıcı ön onay belgesi' olmaması, Petrol Ofisi ve Gazport firmalarının da çekilmeleri sonucu geçerli bir teklif çıkmadı. Adı geçen LNG sözleşmeleri ihaleleri için de yine, tek teklif veren Aytemiz firmasının 'Satıcı ön onay belgesi' olmamasından dolayı geçerli teklif alınamadı.
İhalelerin ardından bir açıklama yapan İhale Komisyonu Başkanı Hüseyin Saltuk Düzyol, bu ihalede hangi şirketin kaç lot alacağına ilişkin değerlendirmenin komisyon tarafından daha sonra yapılacağını belirterek, Shell, Bosphorus ve Enerco'nun talep ettikleri lotları alacaklarını, Avrasya'nın ise talep ettiği 5 lot yerine geriye kalan 2 lotu alabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Doğalgaz kontrat devri konusunda BOTAŞ geçen yılın Kasım ayı başında açtığı ihalede teklif vermek için 20 Ocak 2005 olarak belirlenen son tarihi, önce 25 Şubat'a, ardından 25 Nisan'a, 24 Haziran'a ve son olarak da 27 Eylül'e ertelemiş, ardından bu ihale iptal edilerek, yenisi açılmıştı. İhaleler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan ihale konusu ithalat sözleşmesine için İthalat Lisans Yeterlik Belgesi ve Satıcı Şirketten Sözleşme Devri hususunda Seller's Consent Protocol'ü (SCP) satıcıya onaylatmak suretiyle 'ön onay' temin edenler teklif verebiliyordu.