BOTAŞ'ın 2 milyar 484 bin YTL vergi borcu var

ANKARA (ANKA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik'in soru önergesine verdiği yanıt, BOTAŞ'ın vergi borcunun 2 milyar 484 milyon YTL olduğunu ortaya koydu.

BOTAŞ'ın vergi borcu hakkında bilgi veren Bakan Güler, bu borcun 24 aylık taksitler halinde her ay ödendiğini kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik'in "BOTAŞ'ın devlete olan vergi borcu"na ilişkin soru önergesini yanıtladı. BOTAŞ'ın ne kadar vergi borcu olduğunu soran Çelik, "son yapılan elektrik ve doğalgaz zamlarının BOTAŞ'ın devlete olan vergi borçlarıyla ilgisinin olup olmadığı" sorusuna da yöneltti. Bakan Güler ise önergeye verdiği yanıtta, BOTAŞ'ın 2008 yılı Şubat ayı itibariyle vergi borcunun 2 milyar 484 milyon YTL olduğunu bildirdi. Bakan Güler, BOTAŞ'ın vergi borcunu 24 aylık taksitler halinde her ay ödediğini de vurguladı.

Reklam
Reklam

Doğalgaz satış fiyatını oluşturan unsurların, alım, depolama, iletim ve dağıtım bölgesi taşıma bedelleri olduğuna işaret eden Bakan Güler, doğalgaz tarifelerinin de ilgili çerçeve doğrultusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiğini söyledi. Bakan Güler, yanıtinda şu ifadelere yer verdi:
"Doğalgaz alım fiyatları, tıpkı diğer uluslar arası doğalgaz alım anlaşmalarında olduğu gibi uluslar arası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli formüllerle belirlenmektedir. BOTAŞ'ın toptan satış fiyatlarında doğalgaz alım fiyatları ve dolar kuru en önemli belirleyici unsurlardandır. Petrol fiyatlarının etkileri formül yapılarına göre 3,6,9 aylık gecikmelerle kendini göstermekte, dolayısıyla petrol fiyatlarındaki artış ve düşüşler doğalgaz fiyatlarına eşzamanlı olarak yansıtılmamaktadır. Bununla birlikte BOTAŞ doğalgaz toptan satış fiyatlarını belirlerken pazar durumu ve benzeri hususları dikkate almakta, uygulanacak fiyatı EPDK'nın tarife ile ilgili kararları doğrultusunda, mümkün olan en makul seviyede belirleyerek uygulamaya koymaktadır." (ANKA)

Reklam
Reklam