Botaş'ın bilgilendirme toplantısı

ARDAHAN (İHA) - Azerbaycan ve Türkiye tarafından hayata geçirilmesi planlanan Şahdeniz Doğal Gaz Hattı Projesi için Ardahan'da bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen BOTAŞ yetkililerine belediye başkanları sert tepki gösterdi.

Ardahan Kültür Müdürlüğü konferans salonunda bugün düzenlenen toplantıda BOTAŞ Proje Koordinatörü Mehmet Yağmur, Şahdeniz Doğal Gaz Hattı Projesi hakkında bilgi verdi. Yağmur, "Ülkemizin doğalgaz ihtiyacını karşılamak ve doğalgaz işinde bir ülkeye bağımlı kalmamak için Azerbaycan'dan yeni bir hatla doğalgaz alıyoruz. Hattın toplam uzunluğu 467 kilometredir. Bu hatta Erzurum-Kars- Ardahan Doğal Gaz hattı diyoruz. Hattın ihalesi yapıldı. Kısa sürede çalışmalara başlayacağız. Azarbeycan'dan gelecek doğalgaz hattı Posof'tan Türkiye'ye giriş yapacak ve istimlak işlemleri kiralama yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Kimsesin mağdur olmaması için gayret sarf edeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

"TARLALAR BİR SİGARA PARASINA İSTİMLAK EDİLDİ" Toplantıda söz alan Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin istimlakı sırasında insanların mağdur edildiğini iddia ederek, "Bir sigara parasına insanların tarlasına ve bahçesine el koyup insanları perişan eden bir BOTAŞ daha istemiyoruz. Projenin ülkemiz açısından çok büyük önemi var diye bütün devlet kurumları projeye katkı sağladı. Posof Belediyesi olarak yolların bozulmasına göz yumdum. Eksi 30-35 derecede bizim su borularımızı kırarak su tadilatı yaptırdılar. Sonucunda da "Ey efemdim siz bildirin biz yapacağız" dediler. İlçede su yok, önce BOTAŞ'a, BOTAŞ'ta daha sonra Kars'a bildirecek ve onlar da gelecek ilçemdeki kırdıkları su borularını yapacaklar. BOTAŞ kamulaştırma yaparken, vatandaşın bir kandırılmışlığı var. Siz bilirkişi olarak 30 milyar lira alacaksınız, benim tarlamı, çayırımı bir sigara parasına istimlak edeceksiniz. Bu çok kötü bir şeydi. Umarız doğalgaz boru hattında da aynı şeyleri yapmazsınız. Aksi takdirde, o milletin temsilcisi olarak bu projeye karşı problem çıkaracağız. Eğer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı istimlak edilirken örnek olarak alınacaksa Posof halkının buna ciddi bir tepkisi vardır. Bu konuda işe başlamadan önce insanların toprağının değeri neyse ona göre değer verilerek, istimlak edilmesi gerekir. Vatandaş olarak önceki istimlaklar da aldatıldık, bunda aldatılmayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

"BOTAŞ'A SERT ELEŞTİRİ"
"Dünyanın büyük şirketleri olarak iş yapıyorsan benim hakkımı da vereceksin. Benim ormanımı, suyumu yok edeceksin, zararını bana çektirmeniz doğru değil" diyen Başkan Bozyiğit, "Çok şükür devletimizin kendini korumak için gücü vardır. Ben vatandaş olarak tepkimi dile getiriyorum. Ardahan'da yaptığınız toplantılarda bölge insanını aldattığınız için insanlar mağdur edildi. Bu projede Posof Belediyesi olarak su bile vermeyeceğim. BOTAŞ görevlilerinin 2002 yılında lokantalardan yedikleri yemeklerin parası ödenmemiş, kullandıkları tüpgazların parası ödenmemiş. Belediyeden aldıkları malzemelerin parası ödenmemiş. Parayı isteyince de kalkmış 'Biz bu hesaplara karışmıyoruz' diyor. BOTAŞ devletse, devlet böyle şeyler yapmaz, devlet yediği yemeğin parasını öder. Bu ne anlama geliyor. İki yıl oldu cevap alamadık. Hani BOTAŞ'ın zarar verdiği köylerde müteahhit firma olarak para verdiğiniz firma ne iş yaptı?" diye konuştu

"ARTIK KANDIRILMAYACAĞIZ" Mavi Hilal Vakfı'nın ne kadar para aldığını soran Başkan Şükrü Bozyiğit , daha sonra şunları söyledi:
"Tüyü bitmemiş insanların, yetimin hakkını kim yiyor diye bir yazışma yaptım. Yazışma sonrasında burada bildiğim şeyler bana geri geldi. Mavi Hilal İnsani Yardım Vakfı'nın gırtlağına çöker o dokümanları ben de alırdım. Ben doküman istemedim. Ben yatırım yapmasını istedim. Olayda ciddiyet yok. Şu dağdaki şantiyede bulunan bir İngiliz'in karşısında durduğunuz ve önünde eğilmenizin birazını Türk halkına göstermediniz. Böyle bir projeyi İsviçre'den geçirebilir misiniz? Geçiremezsiniz çünkü bir patlamada, bir kazada fakir halkımız ölsün diye bizden geçiriyorsunuz. Ankara'dan helikopter gelip Posof'ta yangın söndürecekmiş. Helikopter geri nasıl dönecek? Posof'ta hangi petrolde helikopter yakıtı var? Kimi kandırıyorsunuz. Önceki hatta yaptığınız kurnazlıkları sezersek Posof halkı olarak bu projeye izin vermeyeceğiz. Nereden geçirirseniz geçirin" diye tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

BOTAŞ'ın Proje Koordinatörü Memet Yağmur ise, "Benim konum değil. O, başkalarının konusu. Bu konular BOTAŞ'ın kamulaştırma heyetinin işi. Bir sefere mahsus kiralama yapılacaktır. Bizim kapitalle işimiz yok. Bu projeyi hafife almayın" diye cevap verdi.

"BELEDİYE BAŞKANLARINDAN TEPKİ" Damal Belediye Başkanı Gül Cemal Fidan'da aynı konulara dikkat çekerek, "BOTAŞ'ın taşeron firmaları bana zarar verdikten sonra zarar ziyanı gidermiyor. Bölgeye ve belediyelere büyük bir ekonomik yük arttı. Aynı şeylerin tekrarlanmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.
"İlçemde ve ilçeme bağlı 28 köyün köprü görevi gören menfezleri kırıldı" diyerek tepki gösteren Hanak Belediye Başkanı Harun Tankoç ise, "Ankara burayı hangi gözle görüyor. Menfezleri, köprüleri ve yolları tahrip etti, ama yapmıyor. 60 kilometre köy yollarımı bozdular. Malzeme almak için taş ve kum ocakları açtılar ve doğayı tahrip ettiler. 25 milyar lira su hatlarında zarara uğrattılar" dedi.
Ardahan Vali Yardımcısı Fikret Çavuş ise, "Belediye başkanlarımızın tepkilerine katılıyoruz. Geçen boru hattında olan aksaklıklar karşısında bölgemiz ciddi bir sıkıntı oluşturdu. BOTAŞ konusunda bölgede çok büyük sıkıntılar ortaya çıktı. Umarız aynı olaylar bu hat boyunca da ortaya çıkmaz " diyerek toplantıyı sonlandırdı.
Toplantıya Ardahan Vali Yardımcısı Fikret Çavuş, ilçe kaymakamlar'meniz doğru değil" diyen Başı, belediye başkanları ve daire amirleri katıldı.

Reklam
Reklam