Botoks uygulamaları estetik haricinde de oldukça önemli sorunların çözümünde kullanılabiliyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz, botoksun estetik dışındaki uygulama alanlarının neler olduğu hakkında son derece yararlı bilgiler verdi.
TERLEME
Avuç içi, ayak ya da koltuk altı bölgesinde aşırı terleme sorunu olan kişiler özellikle yaz aylarında ciddi sorunlar yaşarlar. Botoks ile terleme tedavisi ile dönemsel olarak terleme sorununa çözüm bulmak mümkün. Botoks uygulaması terlemeyi sağlayan bezlere uygulandığı zaman bezlerin işlevini geçici olarak durdurarak aşırı terlemenin önüne geçer.
Uygulamadan yaklaşık olarak 3 gün sonra botoks etkisini gösterir. Botoks ile terleme tedavisinin etkisi yaklaşık olarak 6 ay devam eder. Bu nedenle bahar başlangıcında yapılan uygulamalar yaz sonuna kadar aşırı terleme sorununa çözüm sunmaktadır.
DİŞ GICIRDATMA
Botoks uygulamaları ile özellikle uykuda çeneye ve dişlere zarar veren diş gıcırdatma sorununa çözüm sunuluyor. Çene kaslarının kasılması nedeniyle ortaya çıkan diş gıcırdatma ve dişleri sıkma sorunu botoks uygulamaları ile ortadan kaldırılabiliyor.
Bölgedeki kasların botoks uygulaması ile geçici süreyle felç edilmesiyle diş gıcırdatma sorunu çözüme kavuşturulabilir. Çenenin köşesinde bulunan çiğneme kasının aşırı gelişmesiyle de kulak ile çene kesişim bölgesinde köşeli bir görünüm ortaya çıkabilir.
Bu da görünümde yüzün simetrisini bozmanın yanı sıra yüz ifadesinin de değişiklik ortaya çıkarır. Çiğneme kasına yapılan botoks uygulaması ile kasa müdahale edilir. Böylece çenenin köşeli yapısı yumuşatılmış olur.
YÜZ FELCİNE BAĞLI SİMETRİ SORUNLARI
Botoks uygulaması ile yüz felci geçiren kişilerde kalıcı olarak meydana gelen kas felçlerinin neden olduğu görünüm bozuklukları düzeltmektedir.
Simetriyi sağlamak ve yüzdeki görünümü uyumlu bir hale getirmek için simetride bulunan ve çalışan kas felç edilir ve görünümde uyum yakalanır.
AŞIRI TÜKÜRÜK SALGISI
Bazı kişilerin tükürük bezleri normalden fazla çalışabilir. Bu durumda istenmeyen durumlar meydana gelir. Bir insan ortalama olarak günde 1,5 litre kadar tükürük sıvısı salgılar. Ancak bazı kişilerde bu salgı miktarı çok daha fazla olabilir. Uyurken, konuşurken, yemek yerken ya da gülerken sorun çıkaran bu durumda tükürük salgısının etkileyen kaslara botoks uygulanarak aşırı tükürük salgısının önüne geçilir.
MİGREN BOTOKSU
Birçok kişinin kabusu haline gelen migren ile baş etmenin yeni bir yolu ortaya çıktı. Migren botoksunun ortaya çıkış şekli ise yüz çevresindeki kırışıklıkları yok etme amacı ile ‘botulinum toksini’(botoks) yaptıran hastaların baş ağrılarının azaldığının fark edilmesi!
Alın, şakak, ense ve boyun bölgesine uygulanan botoks, derialtına botulinum toksini iğnesi verilerek uygulanıyor. Söz konusu bu tedavi yöntemi yaklaşık olarak 3-4 ay sürüyor. Burada hastanın tedaviye devam etmesi çok önemli olmakla birlikte, migren botoksu migren hastalığına tamamen son vermiyor. Buradaki asıl amacın yaşam kalitesinin iyileştirilmeye çalışıldığını unutmayın.
Op. Dr. Burak Türkyılmaz
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
www.drburakturkyilmaz.com
Facebook: @drturkyilmaz
Instagram: @drturkyilmaz
YouTube - Op. Dr. Burak Türkyılmaz