Botsvana ekonomisi elmasa alternatif arayışında

Dış ticarette büyük oranda elmasa bağımlı olan Botsvana'nın yeni Devlet Başkanı Masisi, ülkede ticari çeşitlilik arayışına girdi

Güney Afrika ülkesi Botsvana'da yeni Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, ülkedeki en büyük ekonomi unsuru olan elmasa alternatif yaratmak için madencilik, turizm, hayvancılık ve finans sektörlerine ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Devlet Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, görevi bırakma kararı alan Seretse İan Khama'nın yerine geçen Masisi, işsizlik ve ekonomik krize çözüm bulmak için birçok sektörde çeşitlenmeye ve uzmanlaşmaya gidilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Masisi, yaptığı değerlendirmede, "Hükümet ekonomi alanında çeşitliliğe gerçek bir çözüm bulabilmek için elmas, turizm, hayvancılık, madencilik ve finansal gibi birçok sektörde, organize ilerleme uygulamalarına öncelik verecek. Ayrıca, özel ekonomi alanları uygulamalarına hız verilecek. Bu alanlar ülkenin sosyoekonomik gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Ekonomik çeşitliliği sağlamak için özel sektöre daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Masisi, "Hükümet ve özel sektör arasındaki iş birliği geliştirilmeli ve özel sektör güçlendirilmeli. Bu, ülkenin ekonomik durumunun geliştirilmesi, iş olanakların artırılması ve çeşitlenmesiyle sürdürülebilir zorunlu bir ekonomi hedeftir." değerlendirmesinde bulundu.

İhracatının büyük çoğunluğunu elmas üzerinden yapan Botsvana, Rusya'nın ardından en büyük ikinci elmas üreticisi konumunda bulunuyor. Son dönemde Rusya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin elmas sektöründe yatırımlarını artırarak güçlenmesi ile ülke ekonomisinin elmas bağımlılığı tartışma konusu olmuştu.

Reklam
Reklam

Ülkeyi 10 yıl yöneten ve eski bir ordu komutanını olan Khama'nın görevi bırakmasının ardından yerine geçen eski Başkan Yardımcısı Masisi, gelecek yıl yapılması planlanan seçimlere kadar başkanlık koltuğunda oturacak.

Masisi'nin politikaya atılmadan önce eğitimci olarak görev yapması, "ülke yönetiminin askeri kökenli politikacıların hakimiyetinden sivillere geçişi" olarak gösteriliyor.

Anahtar Kelimeler: