Böyle bir emeklilik herkesin rüyası olsa gerek

Türkiye'de emekli deyince aklımıza uzun kuyruklar, maaş çilesi ve isyan geliyor. Ama emekli olan ABD'nin en büyük şirketlerinden birinin CEO'su olunca kovulsa bile o emeklilik rüya gibi bir maaşla başlıyor.

Amerikan otomotiv devi General Motors, iflas koruma başvurusu yapıp devletin kanatları altına sığındı ama mart ayında kovulan CEO'su Rick Wagoner 10 milyon dolarlık dev emeklilik paketinin sahibi oldu.*****

Böyle bir emeklilik herkesin rüyası olsa gerek...

CNN'in haberine göre, 32 yıl çalıştığı görevinden kovularak ayrıldı ama o gelecek beş yıl boyunca 1.6 milyon dolar kazanç sağlayacak.

Reklam
Reklam

Bir dönem dünyanın en büyük otomotiv şirketi olan ama krizin darmadağın ettiği General Motors'un (GM) CEO'su Rick Wagoner'den bahsediyoruz.

ABD'nin otomotiv devi GM, geçtiğimiz yıl, "hükümet desteği olmadan ayakta kalamayacağım" açıklaması yapmış ancak CEO'su Wagoner'in Washington'dan destek istemeye özel jetiyle gitmesi günlerce eleştirilmişti.*****

56 yaşındaki Wagoner, 30 Mart'ta Obama yönetimi tarafından görevinden alındı ancak gelecek 5 yıl boyunca her sene 1.64 milyon dolar kazanacak, hayatı boyunca 74 bin 30 dolar emeklilik maaşı alacak.

1 Ağustos'ta emekliye ayrılacak olan Wagoner, hayat sigortasını da 2.6 milyon dolarlık nakte çevirebilecek. Yani son yıllarda GM'nin geçirdiği sıkıntılı günlerin ardından Wagoner'ı dertsiz tasasız bir emeklilik bekliyor.

Rick Wagoner'in 10 milyon doları aşan emeklilik paketi GM'nin 2008 yılı sonunda öngördüğü 22.1 milyon destek paketinin de yarısına denk geliyor.*****

Üstelik Wagoner'in emeklilik paketi GM'nin pek çok emeklinin ödeneklerini kestiği, göz ve diş harcamalarını sağlık ödeneklerinden çıkardığı, hatta mavi yakalılara sağlık ödeneği vermediği bir dönemde geldi.

Reklam
Reklam

Uzmanlara göre ise Wagoner'in emeklilik paketi geçmişte emekli olan pek çok CEO ile kıyaslandığında az bile kalıyor.

Krizin enkaza çevirdiği General Motors ise 2008 Haziran ayında 172.8 milyar dolarlık borcu nedeniyle tarihin en büyük iflas koruma başvurusuna imza attı, şimdi batan geminin malları kapanın elinde kalıyor.

CEO'ları geleceğini garanti altına aldı ama çalışanların maaşlarının akıbeti belirsiz.