Böyle bir saldırıya ihtimal vermiyordum

VAN (İHA) - Van Valisi Hikmet Tan, valilere ve üst düzey yöneticilere yönelik suikastların olabileceği istihbaratına rağmen, kendisine karşı böyle bir olayın olacağına pek ihtimal vermediğini söyledi.

Van Valisi Hikmet Tan, kendisine yönelik cuma günü yapılan bombalı saldırı ile ilgili makamında basın mensupların sorularını cevaplandırdı. Yapılan saldırıyı kesin olarak hangi örgütün yaptığını söylemenin mümkün olmadığını söyledi. Olayın çok yönlü soruşturulduğu söyleyen Vali Tan, "PKK'nın bağlı bulunduğu örgüt veya siyasi denilen KONGRA-GEL örgütünün başındaki zat olan Zübeyir Aydar bir açıklama yaparak bu suikasten ilgileri olmadığını kamuoyuna duyurdu. İnşallah bu beyan doğrudur diyorum. Ama benim değerlendirmem bu yoldadır" dedi.

Reklam
Reklam

Suikast olayında başka örgütler üzerinde de önemle durulduğu ifade eden Vali Tan, Hizbullah olabileceğini ve onunla ilgili bazı belirtilerin olduğunu kaydetti. Yöntemin Hizbullah terör örgütünün yöntemine de benzediğini kaydeden Vali Tan, "Bu Hizbullah olabilir. Onunla ilgili de bazı belirtiler var. Yöntem ona da benziyor. Son zamanlarda Türk El Kaidesi diye bir örgütten söz ediliyor. Bu metotlar onun metotlarına da uygun. Son zamanlarda İstanbul'da yaşanan olaylardan sonra DHKP-C eylem gurubu olduğu yönünde bazı bilgiler vardır. Bu bakımdan kesin olarak şu örgüt yaptı diyemiyoruz" diye belirtti.

Suikastte zırhlı araç içinde olmasının sonucu değiştiremeyeceğini de belirten Vali Tan, olayda kullanılan patlayıcının gücünün araç zırhını delmeyecek parçalar olsa dahi aracın havaya kaldırarak savuracak güçte olduğunu vurguladı. Vali Tan, "Valiliğimizin hizmet aracı olarak kullandığı 2 araç vardır. Biri Van Et A.Ş'ye ait diğeri bizim Valiliğimize ait olan her iki araç da zırhlı değildir. Ancak araçların zırhlı olması da sonucu değiştirmeyecekti. Çünkü kullanılan patlayıcının gücü belki aracın zırhını delemeyecek parçalardı. Ama havaya kaldıracak ve savuracak güçte. Bununla beraber bizim küçük bir tempra zırhlı aracımız var. O da motor gücü ile zırhın ağırlığı eşdeğerde olmadığı için zorlanma oluyor, zaman zaman arıza veriyor. Gecen gün Edremit İlçesi istikamete seyir halinde iken birden bir kapısı ayarı bozuldu, kapı açılmış oldu. Pek fazla da kullanamıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bomba yüklü aracın, yapılan telsiz düzenek ile patlatıldığını işaret eden Vali Tan, "Araca bomba yerleştirildikten sonra düzeneğe telsiz monte ediyorlar. Aynı frekansta bir telsiz de patlayıcı kullanan teröristin elinde uzaktan kumanda sistemi telsizle yönetiliyor. Terörist kişi, bomba yüklü aracın yakınında durarak konutta çıktığımızı takip ediyor. Patlayıcı yüklü aracın hizasına geldiğimizde telsizle mandala basarak aynı frekansta olduğu için düzeneği harekata geçirerek patlamayı sağlıyor. O düzeneğin kullanıldığı uzaktan kumanda cihazı, patlamadan sonra manavların olduğu köşede bulundu. Sadece o değil, aynı zamanda patlayan aracın enkazı arasında telsiz parçaları ona ilişkin pil parçaları bulundu. Bu parçalar soruşturmaya faydası olacak. Aynı düzeneklerle bölgemizde 7 tane bu tür saldırılar meydana gelmiştir. Olaylar yaşanmış bununla bağlantı kurulacak" şeklinde konuştu.

Van Valisi Hikmet Tan, suikastın güzergahla ilgisi olmadığını da belirterek, "Adamın suikastı nerede nasıl yapacağı belli değil. Konağa da bomba atabilirdi. Başka şeylerde yapabilirdi. Şahsen ben istihbaratlara rağmen bu bilgilere rağmen bana karşı böyle bir olayın olacağına pek ihtimal vermiyordum" dedi.

Reklam
Reklam