Böyle kaçıyorlar

Toplanma merkezine Suriye'den gelen Kürtler, daha sonra Süleymaniye ve Erbil'deki kamplara gönderiliyor.

Kuzey Irak'taki Shela bölgesinde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kurulan toplanma merkezine Suriye'deng elen Kürtler, daha sonra Süleymaniye ve Erbil'deki kamplara gönderiliyor.

Geçiş güzergahında kurulan merkezde, Kürt mültecilere, sağlık, barınma ve beslenme hizmeti veriliyor.Suriye ile Irak Kürt Bölgesi arasındaki Peşhabur Bölgesi'ndeki dağlık alandan geçerek Irak Kürt Bölgesi'ne geçen Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mültecilerin geçiş güzergahlarında toplanma merkezleri kuruldu.

Reklam
Reklam

SEHELA KÖYLÜLER, MULTECİLER İÇİN SEFERBER OLDU

Suriye'de iç savaştan kaçan binlerce kişi Irak Bölgesel Kürt Hükümeti'nin denetiminde bulunan Semalka Sınır kapısı ve dağlık bölgeden, bir kısmı da Dicle Nehri'nde kurulan seyyar köpürlerle, Bölgesel Kürt Yönetimi'ndeki topraklara geçiyor. Süleymaniye ve Erbil'e geçiş güzergahında bulunan Sehela Bölgesi'nde BM tarafından kurulan merkezlerde, Suriyeli mültecilere sağlık, barınma ve beslenme hizmetleri veriliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği merkezine araç, yaya ve atlarla gelen mülteciler, burada sağlık kontrolünden geçirilerek kayıt altına alınıyor. Mültecilerin gelişi büyük izdihama neden olurken, Bölgesel Kürt Hükümeti'ne bağlı peşmergeler, yardım için seferber oluyor.

"KÜRT BÖLGESİ'NDEKİ MÜLTECİ SAYISI 200 BİNE ULAŞTI"

YPG ile El Kaide bağlantılı El Nusra arasındaki çatışmaların artması yüzünden sadece Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki topraklara geçen Suriyeli mülteci sayısının yaklaşık 200 bine ulaştığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Hukuk Danışmanı Erdoğan Kalkan, çatışmalar nedeniyle Türkiye ve Irak Kürt Bölgesi başta olmak üzere diğer ülkelere kaçan Suriyeli mülteci sayısının 4 milyona ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:"Bunlardan yaklaşık 200 bini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki topraklara geçti. Büyük mülteci göçü ile karşı karşıyayız. Suriye'de devam eden mevcut durum, Dünya ve bölge barışı için tehdit oluşturuyor. Çocuk, genç, yaşlı, kadın ve erkek belirsir bir gelecek endişesi ve tehdidi yaşamakta. Ve ne yazıkki bugün itibariyle büyük bir trajedi yaşanıyor. Suriye'den kaçan yaklaşık 4 milyon mülteci arasında 1 milyon çocuk bulunuyor. Bütün imkanlarımızı gelen mültecilere, uluslararası koruma ve insani yardım ulaştırmak için seferber etmiş bulunuyoruz."

Reklam
Reklam

KÖYLÜLER MÜLTECİLERİ AT VE KATIRLA TAŞIYOR

PYD'nin kontrol ve kayıt işlemlerinden sonra 4 kilometrelik yolu yürümek zorunda olan mültecilere Sehela Köyü'nde yaşayan Kürtler de yardım etmek için seferber oldu. At ve katırları ile mültecilerin yüklerini taşıyan köylüler, yaşlı, kadın ve çocuklara ilk yardım hizmeti veriyor. Mültecileri at ve katırlarla mayınlı tampon bölgeden alan Sehela Köylüleri, mültecileri BM toplanma merkezine taşıyor.

"MÜLTECİLİĞİN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Sehelan Köyü'nde oturan Ahmet Husseın, 1990'lı yıllarda Kürt peşmergelerin de aynı biçimde mülteci olarak Türkiye'ye geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:"Mülteciliğin ne olduğunu çok iyi biliyorum. 90'lı yıllarda bizler de Türkiye'ye göçetmek zorunda kalmıştık. Bugün Suriye'deki Kürt kardeşlerimiz aynı zorlukları yaşıyor, vatandalarını terketmek zorunda kaldı. İşte bu yüzdendir ki Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan her insan gücü neye yetiyorsa, bunu yapmak zorunda. Şu an bizim elimizden gelen mülteci kardeşlerimizi tampon bölgeden alıp, BM toplanma merkezine taşımak. Biz de mülteci kardeşlerimize az da olsa yardım etmeye çalışıyoruz."Sıcaklığın 50 dereceye ulaştığı aklaştığı bölgede mülteciler için, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Bölgesel Kürt Hükümeti tarafından araçlarla geçiş güzergahlarına sürekli su bırakılıyor. Suriye'deki iç savaştan kaçarak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin denetimindeki BM toplanma merkezine gelen mülteciler, Sehela Köyü yakınlarında kurulan çadırlarda bir süre bekliyor. Burada su ve beslenme ihtiyaçları giderilen mülteciler, sağlık taramasından geçirildikten sonra Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de kurulan mülteci kamplarına otobüslerle gönderiliyor.

Reklam
Reklam

MÜLTECİLER İÇİN YARDIMLAR PARKLARDA TOPLANIYOR

Duhok, Erbil ve Süleymaniye başta olmak üzere Kuzey Irak'daki tüm kentlerde mülteciler için yardım seferberliği başlatıldı. Duhak kent merkezinde bulunan yeşil alan ve parklar, toplanan yardım malzemeleriyle doldu.

"1991'DE BİZ DE TÜRKİYE'YE GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMIŞTIK"

Duhok Üniversitesi öğrencisi 25 yaşındaki Jano Ahmed, 1991 Peşmergeler'in Türkiye'ye göçünde de aynı sıkıntıların yaşandığını hatırlatarak, "Ben çok küçüktüm, hatırlamıyorum ama annem, babam ve ailemin yaşadıkları zorlukları, kendilerinden çok dinledim. Bu manzarayı gördüğümde çocukluğum aklıma geliyor ve alimen yaşadıkları travamaya benzetiyorum. İşte bu yüzden burada yaşayan bütün Kürtler, yıllar önceki acıyı tekrar yaşıyor ve her türlü yardımda bulunmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Dünya haberler

Anahtar Kelimeler: