Böylesi ancak Türkiye'de olur

İki yıl önce KOSGEB’de müdürken yolsuzluk yaptığına dair şikayette bulunuldu. KOSGEB Başkanlığı’na atandı.

Bilirkişi ’suçlu’ diye rapor verdi. Başkanı olduğu kurum tarafından dava edilen ve Ağır Ceza’da yargılanan Başkan Mustafa Kaplan, “Yeni bilirkişi tayin edilecek, bizi çekemeyenler iftira attılar” dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nda (KOSGEB) ilginç bir durum yaşanıyor. İki yıldır kurumun başında olan Mustafa Kaplan’ın, KOSGEB tarafından dava edildiği ortaya çıktı. Davanın henüz sonuçlanmadığı, ilk duruşmasının 20 Ocak’ta yapıldığı öğrenilirken, ikinci duruşma ise 24 Mart’ta gerçekleşti. Olayı sorduğumuz Kaplan, “Haberlik bir konu değil. Bilirkişi raporuna itiraz ettim aklanacağım” derken, mahkemenin atadığı bilirkişinin, KOSGEB Başkanı’nı suçlu bulduğu görüldü. Kaplan, halen kendisini dava eden kurumun başkanı olarak görev yapmaya devam ediyor.

Reklam
Reklam

İlginç olay, 2008 yılında başladı. KOSGEB’in yazılım alımlarında yolsuzluk olduğu iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe verildi. Dilekçede Basecom adlı firma yetkililerinin, KOSGEB’in tedarikçi havuzuna piyasa rayicine göre yüksek birim fiyatı verdikleri iddia edildi. Savcılık bunun üzerine harekete geçti.

Şikayet edilen isimlerden biri de, o dönem KOSGEB İkitelli İGEM Müdürü olan Mustafa Kaplan’dı.

Bilirkişi “suçlu” dedi

Bilirkişi tarafından incelenen olay sonucunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bilirkişi, KOSGEB’e yüksek birim fiyatı verildiğini tespit ederek Mustafa Kaplan hakkında şu yorumu yaptı:

“Kurum malları aleyhine işledikleri suçlar gereği devlet memurları gibi cezalandırılmaları gerektiği, yukarıda adı geçen firmanın bildirdiği yüksek birim fiyatlar için herhangi bir inceleme ve araştırma yapmadan, tedarikçi havuzuna dahil edilmesi kararı aldıkları, yüksek birim fiyatları kabul etmekle ve fahiş fiyatla düzenlenmiş faturalara istinaden destekleme ödemesi yapmak, adı geçen tedarikçi şirketin tedarikçi havuzuna dahil edilmesinden önceki tarihlere ait satışları için destek ödemesi yapmak suretiyle usulsuz muamelelerden kurum zararına sebebiyet verdiklerini, fiilin vuku bulduğu tarihte, TCK’nın 240’ıncı maddesine göre ’görevi kötüye kullanma’ suçunu oluşturduğunuzu Başsavcılığınıza arz ederim...”

Reklam
Reklam

Davalıyken terfi etti

Bilirkişi raporunun Mart 2009’da verilmesinin ardından KOSGEB, “kurumu zarara uğrattıkları” iddiasıyla bir grup yönetici ve uzman hakkında dava açtı. Dava açılan kişiler arasında Mustafa Kaplan da yer aldı. Ancak bu sırada Kaplan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından KOSGEB Başkanlığı’na çoktan atanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame üzerine kurumu zarara uğratanlar hakkında dava açıldı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyada şu ifadeler yer aldı:

Davacı: KOSGEB (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu)

Davalılar: Mustafa Kaplan’ın da aralarında olduğu dört KOSGEB çalışanı, bazı KOSGEB tedarikçileri ve KOBİ sahipleri.

Konu: Görevi kötüye kullanmak, kamu kurumlarının zararına dolandırıcılık (hibe deteklerin verilmesiyle ilgili)

VATAN’ın ulaştığı Kaplan, hakkındaki iddiaları, “Saçma sapan ve kendisini yıpratmak isteyenlerin attığı iftiralar” olarak nitelendirdi. Kaplan, “Çok önemli ve haber yapılacak bir konu da değil” ifadesini de kullandı ve aklanacağına inandığını söyledi.

Reklam
Reklam

KOSGEB Başkanı, “KOSGEB’in en fazla destek işlemini yapan ve 2003-2008 yılları arasında idareciliğini yaptığım müdürlük tarafından binlerce KOBİ’ye çeşitli destek ve hizmetler başarıyla sağlanmıştır. 6 yıl önce KOSGEB tarafından sağlanan bu desteklerden bir tanesi ile ilgili açılan bu davanın konusu; KOSGEB’den destek alan bir işletme ile destek konusu malın alındığı tedarikçi işletme arasında yaşandığı iddia edilen uygunsuz işlemlerdir” dedi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, konuyla ilgili sorumuza “Haberlik bir konu yok” yanıtı verdi.

Yeni bilirkişi tayin edilecek

HAKKINDA dava açılan KOSGEB Başkanı Kaplan, “Söz konusu dava, yapılan bir ihbar üzerine, KOSGEB desteğinin iadesi için KOSGEB tarafından açılmıştır. Bu nedenle kişisel olarak bu davanın bir tarafı olmamız mümkün değildir. Ancak, yukarıda belirtilen amacı gerçekleştirmek üzere özel bir kanunla kurulan ve kendine has teknik içerikli destek işlemleri gerçekleştiren kurumumuz işlemleri ile ilgili olarak ve bu uygulamaların teknik içeriğine hâkim olmayan bir bilirkişi tarafından hazırlanan bir rapordaki bilgi eksikliği nedeniyle yanlış tespitler yüzünden şahsımın ismi de davada geçmiştir. Kaldı ki,

Reklam
Reklam

söz konusu bilirkişi raporuna gerekli itiraz yapılmış olup, yeni bir bilirkişi tayini ile ilgili husus mahkeme gündemindedir” diye konuştu. Mustafa Kaplan, teknik bilgi eksikliği nedenli yanlış anlaşılmanın olduğunu savunarak, mahkemenin en kısa sürede bunu gidereceğini ifade etti.(Vatan)