Boyun ağrılarına dikkat

SAMSUN (İHA) - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Atik, masa başında oturmak, yatarak televizyon seyretmek, yüzüstü yatmak ve uzun süre otomobil kullanmanın boyun ağrılarına neden olabildiğini belirtti.

Boynun uyurken ve uyanıkken bir saatte 600'ün üzerinde hareket yaptığını ifade eden Akademi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Doktoru Gülay Atik, 40 yaşından sonra boyun omurlarında dejeneratif değişikliklerin çok yaygın olduğunu ve 70 yaşının üzerindeki kişilerde de en az yüzde 70 oranında dejenerasyon varlığının tespit edildiğini kaydetti. İlerleyen kireçlenmenin sonunun tam tutulma olduğuna dikkat çeken Atik, "Kişilerin görme bozukluğu travmaya maruz kalması, psikolojik durumu, mesleği, kas spazmı ve yaşı boyun ağrılarının ortaya çıkmasında etkendir. Boyun ağrılarında göze ait belirti ve bulgular önemlidir. Bulanık görme, göz arkasında ağrı, gözlerin arkaya çekiliyormuş veya öne itiliyormuş gibi hissedilmesi, sık gözlük değiştirilmesine rağmen şikayetlerin devam etmesi, buna karşın boyun pozisyonu değiştirilmesi ile ağrının yatışması bu şikayetlerin boyundan kaynaklandığının göstergesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Boyun ağrılarında baş dönmesi, kulakta uğultu, çınlama şikayetlerin olabileceğini ifade eden Dr. Atik, boyun ağrılarının en sık nedeninin kaslardan kaynaklanan tutulmalar olduğuna işaret etti. Atik, "Bu durum boyun filminde boyun düzleşmesi olarak ifade edilir. Fibromiyalji sendromu kronik boyun ağrılarının en çok görülen nedenidir. Ağrı ile birlikte uyku bozukluğu, sabah sertliği, baş ağrısı, bağırsak düzensizliği gibi belirtiler olur. Boyun fıtıkları enfeksiyonlar, tümörler, metastaslar, iltihabi
romatizmal hastalıkları, travmalar diğer boyun ağrıları nedenidir" diye konuştu.

Birçok hastalıkta olduğu gibi boyun ağrıları içinde korunmanın esas olduğunu aktaran Dr. Atik, boyun ağrılarıyla karşılaşmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Dik oturun, dik yürüyün. Çalışma masası veya tezgah boyunu, boynunuzla normal konumda tutabilecek şekilde ayarlayın. Yatarak televizyon seyretmeyin. Boynu normal pozisyonda destekleyen yastık kullanın. Yüzüstü yatmayın. Bir şişe veya kutudan bir şey içmeniz gerekiyorsa pipet kullanın. Çalışırken yarım saatte bir boynunuzu hareket ettirin. Yüksek bir yerden eşya alırken merdiven kullanın. Uzun süre araba kullanmayın ve koltuk başlığını sırt ve başınızı destekleyecek şekilde düzenleyin. Spor yaparken doğru ekipmanla çalışın. Suya dalmadan önce mutlaka derinliğini kontrol edin. Boyun ve sırt-omuz kaslarını güçlendirecek egzersiz yapın."

Reklam
Reklam