Boyun damarlarına takılan stentte felç riski

Tıkalı boyun damarlarına stent takılmasının felce ya da ölüme yol açma ihtimalinin, damarların ameliyatla temizlenmesinden daha fazla olduğu bildirildi.

Bununla birlikte, "karotid endarterektomi" olarak bilinen ameliyatta, hastaların sinirlerinin tahrip olması veya kalp krizi geçirmeleri riskinin daha fazla olduğu kaydedildi.

New York Üniversitesi Tıp Okulu ve Harvard Klinik Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Sripal Bangalore ve ekibi, her iki tedavi yöntemiyle ilgili 7 binden fazla hastanın katıldığı klinik denemelerin sonuçlarını karşılaştırdı.

Araştırma sonucunda, boyun damarlarına stent takılan bir hastanın ameliyat geçiren bir hastaya oranla felç geçirme ve ölüm riskinin yüzde 19 daha fazla olduğu belirlendi.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte, stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riskinin ameliyatlı hastalara göre yüzde 55, "kranial sinirler"deki tahribat riskininse yüzde 85 daha düşük olduğu kaydedildi.

Stent ve ameliyat arasında karşılaştırma yaparak hangisinin daha üstün bir tedavi yöntemi olduğunu bulmaya çalışan birçok araştırma yapıldı. Bununla birlikte birçok doktor, bunun hastanın durumuna bağlı olduğunu söylüyor.

Tıkalı damarı stentle açma yöntemi, damarların içini kaplayan tabakanın ameliyatla temizlenmesi yönteminden çok daha yeni bir uygulama. Bu sebepten stentin ne kadar faydalı olduğu tıp çevrelerinde hala tartışılıyor.