Boyun fıtığı tedavisinde kineziterapi yöntemi

Boyun ağrısı yalnızca emeklilik yaşına gelmiş kişilerin şikayeti değil, aynı zamanda ofis çalışanlarının, üniversite öğrencilerinin, daha nice yaş ve meslek gruplarındaki insanların da sorunudur.

Tamamen mekanik kaynaklı etkenlerin sonucunda zamanla servikal (boyun) bölümdeki omurgada osteokondroz (kemik ve kıkırdak bozuklukları) veya disk hernisi (boyun fıtığı) gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Kineziterapi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi uzman doktoru Yasemin Güleşan, boyun ağrısı dendiğinde aslında ense bölgesinde, sağ ve sol omuzlara doğru yayılan kürek kemiklerinin üst kenarları kısmındaki ağrı duygusu kastedildiğini belirterek, "Bu ağrı zaman zaman kollara da yayılabilir. Boyun hastalıkları kinezi terapi yöntemi ile tedavi edilir. Konusunda uzman personelimiz ile hastalığın zorluklarının komple olarak üstesinden gelmenize yardımcı olmaktayız" dedi. Cerrahi girişime gerek kalmaksızın servikal osteokondrozu (dejeneratif boyun bozukluklarını), boyun fıtıklarını ve diğer boyun rahatsızlıklarının tedavi edildiğini kaydeden Güleşan şunları söyledi:

Reklam
Reklam

Boyun Ağrısının Nedenleri

Boyun omurgasındaki bozukluklar birçok nedene bağlı olabilmektedir.

İşte bunlardan bazıları:

• Vücudunuz yanlış pozisyonda sabit kaldığında omurga üzerine gelen yük;
• Kaslarda üşütme olduğunda;
• Rahat olmayan yatak kullanıldığında uyku esnasında yanlış pozisyonda yatma;
• Fazla kilo;
• Gergin pozisyonda uzun süreli bilgisayar veya direksiyon başında oturma;
• Ani hareketler, aşırı fiziksel efor (yük) vb.

Yukarıda sayılan eylemler neticesinde kaslarda spazm oluşur, bu bölgelerdeki kan dolaşımında düzensizlikler meydana gelir. Zamanla bu durum yorgunluğa ve ciddi bozukluklara yol açar. Hastalığın gelişme sürecinde kaslar artık hiç gevşeyemez olur, rahatsızlık hissi size uyku halinde bile eşlik eder. Bundan ziyade; kas spazmı omurga kemikleri arasında bulunan disklerin normal işlev görmesine engel olur"

Dr.Güleşan, boyun ağrısında konservatif tedavinin sadece geçici bir süre için etkili olmasının veya hiç etkili olmamasının nedeni de şöyle açıkladı:

"Gerçekten de; bir sürü ilaç, blokaj ve ağrı kesici aldığımızda ağrı duygusunu bir süreliğine azaltıp normal aktif hayata dönebiliyoruz. Fakat arada bir zaman geçtiğinde ağrı yeniden kendini hatırlatır. Neden mi? Çünkü geleneksel tıp hastalığın sonucuna odaklanma temeli üzerine kuruludur. Oysaki kliniğimizdeki odak noktası hastalığın sebebidir. Özellikle de boyun osteokondrozu ve boyun fıtığı söz konusu olduğunda.

Reklam
Reklam

Osteokondroz ve Omurlarda Görülen Dejeneratif Değişimler

Osteokondroz söz konusu olduğunda, omurga kemikleri arasında bulunan diskler, eklem yüzeyleri ve ligamentous apparatus adı verilen bağ sistemi üzerindeki olumsuz etki, kas atrofisinden (kas kaybından) kaynaklanır. Omurların yapısındaki bozukluklar bir bölgeyi komple etkiler.

Boyun ağrısı dışında görülen belirtiler:
• Baş dönmesi;
• Hipertansiyon;
• Ense bölgesinde ağrı;
• Boyunda iğnelenme, çeşitli şiddetlerde ses gelmesi
• Sürekli baş ağrısı;
• Beyin kan dolaşımının bozulması

Eskiden röntgen veya MR tanı yöntemi ile hastalığın ana sebebinin kolaylıkla tespit edilebileceği düşünülüyordu. Ancak söz konusu tetkikler kas dokusunu mercek altına almaksızın yalnızca kemik ve kıkırdak dokularındaki değişiklikleri saptayabiliyor. Oysa kemik ve kıkırdakların magnezyum, kalsiyum, fosfor ve çeşitli mikro element ihtiyacını karşılayan kaslardır.

Aşırı gerilen derin boyun kasları vertebral artere, yani omurga atardamarına bası yapar, bu nedenle beynin kan ihtiyacı tam olarak karşılanamaz. Beyindeki yetersiz kan dolaşımı ise kan basıncında sıçramaların yanı sıra depresyona, baş dönmesine, vejetatif vasküler bozukluklara, halsiziğe yol açar.

Reklam
Reklam

Servikal Disk Hernisi (Boyun Fıtığı)

Fıtıklaşma süreci nasıl gelişir? Osteokondrozun karmaşık ve kademe-kademe gelişen komplikasyonu olan herniasyon (fıtıklaşma) süreci birkaç evreden oluşur. Birinci evrede; iki omur arasında yer alan disk ilk önce içerisindeki suyu kaybeder, ardından da çekilip küçülür, elastikiyetini ve yastıklama görevini yitirir. Diskin dış tabakasını oluşturan “annulus fibrosus” adı verilen halka incelmeye başlar ve en sonunda yırtılır. Disk merkezindeki “nucelus pulposus” adı verilen çekirdek yapı ise omur kenarlarından taşarak omurilik kanalı içerisine bir kabarıklık oluşturur. Bu durum protrüzyon olarak adlandırılır. Başka bir ifade ile boyun fıtığı oluşur.

Boyun fıtığının temel belirtileri arasında omuzlarda ve kürek kemiklerinde şiddetli ağrı, ani boyun çevirmede ani krizler, kol uyuşması, kas spazmı, bisepslerde (kol kaslarında) ve el bileklerinde güçsüzlük, parmaklarda ve önkollarda duyu bozukluğu sayılabilir.

Dejeneratif boyun bozukluklarının ve boyun fıtığının sonuçları nelerdir?

Reklam
Reklam

Boyun sorunları üst ekstremite (uzuv) atrofisinden kalıcı sakatlığa kadar giden çok ciddi sonuçlar doğurabiir. Bu bölgedeki dolaşım bozuklukları netice itibariyle beyin kan dolaşımının bozulmasına ve hafıza kaybına yol açabilir. Söz konusu hastalık hastanın yaşam kalitesini önemli oranda olumsuz etkileyerek, hasta solgun, bağımlı olur ve enerjisini kaybeder.

Boyun Ağrısı Tedavisi: Soruna Farklı Bir Bakış Açısı

Bu belirtileri kaydeden sıradan bir doktor neler yapar? Bir yığın ilaç yazar! Yüksek doz ilaç geçici bir süre için ağrıyı bir şekilde bastırır, ancak aynı zamanda iç organlara da zarar verir. Ve belirli bir süre sonra her şey yeniden başlar fakat diğer taraftan da karaciğerden olumsuz sinyaller gelmeye başlar.

Fakat doğa bünyemizi çok dayanıklı yarattı. Şöyle ki güçsüzleşmiş, zayıflamış kaslarımıza yeniden güç kazandırabilir, sertleşmiş kısımları gevşetebiliriz. Bunun için kaslara doğru şekilde yük uygulanması gerekmektedir.

Reklam
Reklam