Bozdağ: Milletine güvenmeyen bir anayasa ülke için tehlike oluşturabilir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin bugüne kadar ki anayasalarının demokratik bir ortamda yapılmadığını, hepsinin, antidemokratik...

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin bugüne kadar ki anayasalarının demokratik bir ortamda yapılmadığını, hepsinin, antidemokratik bir yapı içerisinde olağanüstü dönemlerde oluşturulduğunu söyledi. Mevcut anayasanın ‘güvensizlik” üzerine inşa edildiğini belirten Bozdağ, “Ülkenin en önemli makamlarını işgal edenlere güvenmeyen, milletine güvenmeyen bir anayasa ülke için tehlike oluşturabilir.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Turgut Özal Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Sivil Anayasa Çalıştayı’nın açılış törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Bozdağ, demokratik bir ortamda, herkesin kendini hür hissettiği ve gönlünden geçene desteğini verebildiği bir dönemde, milletin taleplerinin yer aldığı bir anayasanın yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Mevcut anayasanın ''güvensizlik'' üzerine inşa edildiğini kaydeden Bozdağ, “Cumhurbaşkanına, başbakanına, bakanlar kuruluna, Meclise, milletine güvenmediğini dile getiren Bozdağ, ''Ülkenin en önemli makamlarını işgal edenlere güvenmeyen, milletine güvenmeyen bir anayasa ne yapıyor- Bunlar ülke için her an tehdit, tehlike oluşturabilir. Onun için buna karşı mekanizmalar öngörüyor. Beklediği tehlikeler ortaya çıktığı zaman o tehlikeleri önleyecek mekanizmaları kendi içerisine o kadar serpiştirmiş ki baktığınız zaman görme imkanınız yok.'' diye konuştu.

Anayasanın değiştirilemez bir metin halinde öngörüldüğüne dikkati çeken Bozdağ, TBMM'nin anayasayı değiştirmesi için 367 çoğunluğunun arandığını, bu sayıyı Türkiye'de bulmanın mümkün olmadığını vurguladı.
''Birileri istemediği zaman, anayasayı parlamentonun değiştirme imkanı yok'' diyen Bozdağ, 550 milletvekili bir araya gelip anayasayı değiştirse bile cumhurbaşkanının referanduma götürebileceğini ifade etti.
Türkiye'nin bugün yeni anayasayı konuşmasının önünü Turgut Özal'ın açtığını belirten Bozdağ, Özal ve arkadaşlarının, TBMM'de 367 sayısı bulunamadığında, 330 ile halk oylamasına gidilebilmesinin yolunu açtığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Milletin sandıkta ortaya koyduğu irade ve kararın, bütün partileri uzlaşma komisyonuna girmeye mecbur ettiğini ifade eden Bozdağ, yeni anayasanın yolunu, Turgut Özal'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğindeki AK Parti kadrolarının ve daha önemlisi 75 milyonluk Türk milletinin açtığını belirtti.

"ANAYASA KENDİ İNSANINA GÜVENMİYOR "

Mevcut anayasanın hiçbir yerinde insana güvenen bir yapısının olmadığını ifade eden Bozdağ, ''Kendi insanına güvenmiyor. İkinci maddeye bakıyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini sayıyor. 'İnsan haklarına saygılı' diyor. 'Dayalı' olsa kıyamet kopar mı- Yani bizim, cumhuriyetin insan haklarına dayalı bir cumhuriyet olmasını istememiz, 'böyle olsun' dememiz yanlış olur mu?'' dedi.

“CHP, CUMHURBAŞKANLIĞI YASASINI MAHKEMEYE GÖTÜRMEYE HALA KARAR VEREMEDİ”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen ve eski Cumhurbaşkanlarını eleştiren Bozdağ, millete tepeden bakan birinin cumhurbaşkanı olma durumu olmadığını söyledi. Hiçbir partinin oyunun cumhurbaşkanı seçmeye yetmeyeceğini ifade eden Bozdağ, başkalarının oylarına da ihtiyaç olduğunu ve yeni düzenlemenin önemli bir adım olduğunu belirtti. CHP’nin 5 yıl 7 yıl tartışmasıyla ilgili yasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hala karar veremediğini dile getiren Bozdağ, “CHP düşünüyor. Halk bir defa cumhurbaşkanını seçerse bu işin geri dönüşü yok. Biz bu 2014’e bırakabilirsek, önümüzde iki yıl var. İki yılda köprünün altından çok sular geçebilir. O zaman sistem eskiye dönebilir. Bunun tartışmasını aralarında yapıyorlar. O yüzden, hala götüremediler karar veremediler. Başka yasaları hemen götürüyorlar.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

REKTÖR ORAL: “SİVİL ANAYASA ÇALIŞMASI BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral ise üniversitedeki sivil anayasa çalışmasının yaklaşık bir yıldır hukuk fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından ele alındığını söyledi. Başka üniversitelerden de görüş aldıklarını dile getiren Erol, anayasa çalışmasıyla ilgili sonucu iki ayrı kitap halinde, anayasa çalışmalarının gündemde olduğu tarihte kamuoyuna sunduklarını aktardı. Türkiye’de anayasanın hep özrü olduğunu aktaran Oral, “Dönem anayasaları. Bir dönemde bir anayasa yapılmıştır. O anayasa yapılırken, bir önceki anayasaya reaksiyon olacak anlayış içerisinde, tepki anayasası anlayışı içerisinde anayasalarla Türkiye bugünlere gelmiştir. Bugün ise artık sivil bir devlet oluşumu konusunda hepimizin yüreklerinin heveslendiği, heyecanlandığı bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Bozdağ’a Turgut Özal Üniversitesi tarafından bir ödül takdim edildi.

Turgut Özal Üniversitesi Bilim ve Medeniyet Kulübü ve Atlantik Mezunları Derneği’nin organize ettiği ‘Sivil Anayasa Çalıştayı’ 24-25-26 Şubat tarihlerinde 21 üniversiteden 170 Hukuk Fakültesi öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz