Bozdağ: Otopsi Güvensizlikten Değil, Kamuoyunu Tatmin Etmek Için Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’da hayatını kaybeden aileye ikinci kez otopsi yapılmasının güvensizlikten değil zaruretten...

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’da hayatını kaybeden aileye ikinci kez otopsi yapılmasının güvensizlikten değil zaruretten kaynaklandığını, kamuoyunu tatmin etmek için yapıldığını söyledi.

Bozdağ, Almanya’da yangında hayatını kaybeden Nazlı Özcan Soykan ve 7 çocuğunun cenaze namazının kılınacağı Afyon İmaret Camii girişinde soruları cevapladı. Ailelere İstanbul’da Adli Tıp Kurumu'nda ikinci otopsi yapılmasına Alman makamlarının serzenişte bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, “Bunun bizim kendi iç hukukumuzla ilgili bir yönü var. Türkiye’nin kendi iç mevzuatı çerçevesinde yapılan bir uygulamadır. Dışarıda otopsi yapılmış olması bu otopsinin yapılmasına engel değildir. Birinci nedeni bu rutin bir uygulamadır. İkinci nedeni de Türkiye’nin yaşanan bazı olaylar nedeniyle geçmişte de büyük acıları oldu, tecrübeleri oldu. Buna dair de insanların kafasında sorular da oluştu. O soruları ortadan kaldırmak, yanlış spekülasyonların önüne geçmek ve kamuoyunu tatmin etmek açısından burada böyle bir yasal sorumluluk olmasına rağmen böylesine bir faydası var bunun.” dedi. Bozdağ, bunun bir güvensizliğin sonucu yapılmış bir otopsi olmadığını, bir zaruretin sonucu yapılmış bir otopsi olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Soru işaretlerinin giderilmesine ilişkin elde edilen deliller olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Bozdağ, şu cevabı verdi: “Şu anda somut veriler yok. Tabi ki bütün değerlendirmeler kişilerin akıl yürütmeleri sonucu ortaya koydukları görüşlerden hareketle yapılıyor. Henüz deliller tam anlamıyla değerlendirilmiş değildir. Delillerin tamamı incelendikten sonra bir şeyler söylenebilir. Uzmanların teknik incelemelerini gereklerine riayet ettikten sonra somut olarak ortaya bazı şeyler çıkacaktır.”

Türkiye olarak bu delil incelemelerinin bütün ihtimalleri dikkate alarak yapılmasını istediklerini ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti: “Doğru yapılması, sağlıklı yapılmasıdır. Biz bu noktada Türkiye olarak bu süreçte Alman makamlarıyla beraber çalışmaya hazır olduğumuzu da ifade ettik. Böyle bir şey olduğunda da biz bu noktada birlikte çalışabiliriz.”

Evi inceleme fırsatı olduğunu, manzarayı anlatmasının çok zor olduğunu belirten Bozdağ, "Allah böyle bir hadiseyi kimseye yaşatmasın. Almanya’da çıkan yangında hayatını kaybeden kardeşlerimizi defnetmek üzere Afyonkarahisar’dayız. Almanya’daki yangın hepimizin yüreğinin sızısını artırdı. Yüreklerde de başka yangına neden oldu. Bütün Türkiye’de büyük bir hüzün var. Bu vesileyle hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, Afyonlulara başsağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: