Bozdağ: Türkiye’de bizden önce engelli bir sosyal devlet anlayışı vardı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ geçmişte insanların dışında sosyal devlet anlayışında da engeller olduğunu söyledi. Bozdağ,...

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ geçmişte insanların dışında sosyal devlet anlayışında da engeller olduğunu söyledi. Bozdağ, pek çok konuda olduğu gibi engelliler konusundaki engelleri de kaldırmak için çalıştıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencileri ile 'Zihinsel Engelli Çocuklarımız Elele Toplantısı'nda engellilerin sorunları ve engellilere sağlanan imkanlar konuşuldu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Amfisi'nde gerçekleştirilen toplantıya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri, Vali Erdal Ata, kaymakamlar, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademik personeller ve öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, engellilerin karşılaştığı sorunlara değinirken, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin engellilere yönelik hazırladığı projelerden bahsetti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ geçmişte Türkiye’de insanların dışında sosyal devlet anlayışında da engellerin olduğuna vurgu yaptı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şöyle konuştu: “Türkiye’nin pek çok engelini ortadan kaldırmak için buradayız. Engelli bireylerle daha iyi bir iletişim kurabilmek için herkesin onlara sahip çıkması için önemli bir duyarlılık adımı olarak görüyorum. Türkiye’de engelli kardeşlerimizle ilgili önemli adımlar attık. Türkiye büyük bir devlet, ama 2004 yılına gelene kadar bu ülkede engelli vatandaşlarımızla alakalı müstakil bir kanun yoktu. İlk defa kanunla bu alanı buluşturan adımı 2004 yılında attık. Eğitim konusunda, bakım konusunda önemli destekler verdik. Yavrular, anne ve babalardan ayrılmasın diye destekler verdik. Sorunlarına çare olmaya çaba sarf ettik. Elbette daha başka sorunlar var. Ama o sorunları çözmek için gayret göstermek hepimizin vazifesidir. Türkiye’nin sadece engelli vatandaşı yoktu. Engelli bir sosyal devlet anlayışı vardı. Engelli siyaseti vardı. Bu nedenle vatandaşa yeteri kadar destek veremiyorlardı. Biz tüm paydalarla milletimizi buluşturarak milletin önündeki engelleri kaldırdık.”

Reklam
Reklam

Tüm bireyler arasında eşitliği sağlayan yapılandırmalar yaptıklarını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyerek yola çıktık. Herkesin birinci sınıf vatandaş olması gerektiğini, herkesin doğuştan gelen yaşayan hakkının, engellinin sağlık ve eğitim hakkının en önemli hak olduğunu söyledik. Aslında engelin kalplerde, zihinlerde olduğunu gördük. Esas engelin elde-ayakta, gözde-kulakta olmadığını gördük. Bakanlığımız olarak ustalık döneminde yeniden yapılandırıldı. Engellilerden sorumlu engelli müdürlüğümüz var. Önemli bir istihdam paketi çıkarıldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar istihdam sağlanan 15 bin idi, bugün 50 bin engelli istihdam edildi. Engellilerimize imkan verdik. Önce biz beraber yaşama kültürünü öğreneceğiz.” diye konuştu.
Bakanı Fatma Şahin, engelleri evden çıkardıklarını belirterek, ‘’Eğitim imkanı verdik. Sağlık imkanı verdik. Evde bakım hizmeti verdik. Artık ona birinci sınıf vatandaş olacaksın diyoruz. Önce biz zihnimizdeki engelleri kaldırıp beraber yaşama kültürünü yakalayacağız.’’ dedi.

Reklam
Reklam

Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bütçeye bakıldığında sosyal politikalar denilen engellilerin yaşam kalitesini yükselten bütçeyi 1,2 milyar TL’den 15 milyar TL’ye ulaştırdık. Evde bakım gibi, özürlü maaşı gibi engellimizin rehabilitasyonu gibi... Eğitimde, sağlıkta fırsat eşitliğini verdik. Ama bize söylenin başka bir şey vardı. 'Biz iş istiyoruz, engelimiz elimizde ayağımızda olabilir ama kafamız yerinde, bu ülkenin kalkınma projesinde hamlesinde yerimizi almalıyız' gibi çok önemli bir talep vardı. Yine çalışma bakanlığımız 2008’de önemli bir istihdam paketi çıkardı. Hem kadınlarımız hem gençlerimiz ama en önemlisi de engellilerimizdi. Engellilerin kamudaki istihdamının artırılmasıyla ilgili açıkların bir an önce doldurulması gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bütün istihdam sayısı 15 bindi. Bu paketten sonra ve Başbakanımızın talimatıyla bu sayı 50 bini aştı. Dönüp baktığımızda, toplam kadro ve eksiğimiz nedir diye baktığımızda halen 20 bin açığımız var. Bunu doldurmamız için gerekli talimatı verdik. Ama başka bir şey yaptık. Şimdi bizim engelli sınavlarına baktığımız zaman aynı tarihte bedensel, zihinsel engelli, işitme engelli de aynısını alabiliyordu. Biz hayatın bir sınav olduğuna, bu sınavın engelliler ve engelsizler sınavı olduğuna inanıyorduk. Engelliyi anlayamadığımız zaman, onun sorumluluğunu kendi sorunumuz görmediğimiz zaman, onun kaderini kendi kaderimizle örtüştürmediğimiz zaman bu sınavı hiçbirimiz geçemeyiz, bu makamların da hesabını veremeyiz. O yüzden bu emaneti dostlarımızın desteği ve gayretiyle sonuna kadar takip edeceğiz. Engellilerimizi çok daha ileri götürecek şekilde, istihdam sorunlarını çözecek şekilde sürecin takipçisi olacağız.”

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından, Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından yılın annesi seçilen Bakan Fatma Şahin’in annesi Perihan Kıymık’a, eğitim-öğretim döneminde dereceye giren öğrencilere ödül takdim edildi. Ödüller, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Bakan Şahin ile AK Partili milletvekilleri tarafından verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: