Bozdağ: Tutuklu Vekilerin Tahliye Talebine Mahkemeler Karar Verecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 3. Yargı Paketi'nin yasalaşmasının ardından tutuklu milletvekillerinin tahliyelerinin gündeme gelmesine ilişkin...

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 3. Yargı Paketi'nin yasalaşmasının ardından tutuklu milletvekillerinin tahliyelerinin gündeme gelmesine ilişkin tartışmalara; "Bu konu mahkemenin taktirinde olan bir konu. Tutuklama kararı vermek veya tahliye kararı vermek tamamıyla mahkemelerin takdirinde olan bir konudur. Yapılan düzenlemeler usulü düzenlemeler olup zorunlu emir düzenlemesi değildir." dedi.

Bozdağ, "13’üncü Sürmeli Festivali" etkinliklerine katılmak üzere geldiği memleketi Yozgat’ta gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin 3. Yargı Paketi sonrası tutuklu milletvekillerinin tahliyesinin gündeme gelmesine ilişkin hatırlatmasına, tahliyeye ilişkin takdirin mahkemelerde olduğunu söyledi. Bozdağ, "Tutuklama kararı vermek veya tahliye kararı vermek tamamıyla mahkemelerin takdirinde olan bir konudur. Yapılan düzenlemeler usulü düzenlemeler olup zorunlu emir düzenlemesi değildir. Bizim usulümüzde de tutuklama ve tahliye nedenleri ve ya kararları tamamıyla mahkemelerin kararıyla ilgili bir konu. Mahkemelerin karar verme konusu mahkemelere ait taktir konusudur. Yeni düzenlemeler eski düzenlemeler tamamı taktiri düzenlemelerdir. Zorunlu emir niteliğinde bir düzenleme yok." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başban Yadımcısı Bekir Bozdağ, bir gazetecinin, "Almaya'da sünnet yasağa ilişkin ne düşünüyorsunuz” şeklindeki soruya ise Bozdağ, Almanya eyalet mahkemesinin verdiği sünnet kararın, Müslüman ve Yahudilerin yüz yıllardır yaptıkları dini geleneğe, dini hürriyete aykırı olduğunu kaydetti. Bozdağ, "İnsan haklarına laiklik ilkesine aykırıdır. Almanya’nın kendi iç mevzuatına da aykırıdır. Bu hukukun ve adaletin gereği bir karar değildir. Bunu hep ifade ettik. Radikal kimi grupların düşüncelerini veya Neonazi kimi gurupların düşüncelerinin Alman eyalet mahkemesinin nasıl etkilediğinin göstergesidir. AB hukukuna, insan haklarına ilişkin AB sözleşmesine aykırı bir karadır. Alman hükümeti yasama organı hukukun dışında alınan bu tür kararların bir daha alınmamamAsı için gerekli yasal düzenlemeleri yaparlar." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından “Üniversitelerde mabetler olmalı” şeklindeki açıklmasına Bozdağ’dan destek geldi. Bozdağ; “Türkiye'nin üniversitelerinin büyük bir kısmında bildiğim kadarıyla camiler var, olmayanlar da yapıyor. Camilerin üniversitelerimizde okuyan öğrencilerin akademisyen ve diğer personelin ibadet ihtiyacını karşılamak gerekir. Bunu üniversite yönetimi dikkate alması gerekir. Benim gördüğüm kadarıyla bazı üniversitelerimiz bu ihtiyacı karşılamış durumdalar. Bazıları da karşılamak için adımlar atıyorlar. Üniversitelere cami yapılması doğru bir adımdır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: