Bozdağ, Uluslararası Öğrenci Buluşmasına Katıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bugün dünyanın başka ülkelerinde uluslararası öğrencilerden daha fazla pay alındığını görüyoruz....

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bugün dünyanın başka ülkelerinde uluslararası öğrencilerden daha fazla pay alındığını görüyoruz. Türkiye’nin aldığı paya baktığımız zaman rakamın oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Ama burslu kapsamında istifade ettirilen öğrencilerde baktığınızda Türkiye burs kapsamında uluslararası öğrenci okutan başta gelen ülkelerden bir tanesi konumundadır” dedi.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından Kültür Park’ta organize edilen programa Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Hüseyin Üzülmez, Cem Zorlu, AK Parti İl Teşkilatı yöneticileri, davetliler ve öğrenciler katıldı. 2013 yılı içerisinde 4 bin civarında uluslararası öğrenci alarak Türkiye’nin değişik üniversitelerinde okutma imkanı bulacaklarını belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Uluslararası öğrenciler kendi ülkeleriyle ülkemiz arasında bir gönül köprüsü oluşturma imkanı bulacaklar. Ama aynı zamanda da kendi ülkelerinin kalkınmasına, gelişmesine, değişmesine, daha ileri gitmesine büyük katkılar sağlayacaklardır. Bugün dünyanın başka ülkelerinde uluslararası öğrencilerden daha fazla pay alındığını görüyoruz. Türkiye’nin aldığı paya baktığımız zaman rakamın oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Ama burslu kapsamında istifade ettirilen öğrencilerde baktığınızda Türkiye burs kapsamında uluslararası öğrenci okutan başta gelen ülkelerden bir tanesi konumundadır” dedi.

Reklam
Reklam

Uluslararası öğrenciler açısından kendi nam ve hesabına okuyanları gözeten bir politikayı Türkiye’nin hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, “Şu anda Konya’mız bir üniversite kenti oldu artık yeni kurulan üniversitelerle. Dün sadece Selçuk Üniversitesi varken, bugün başka devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerle beraber Konya adeta üniversiteler şehrine döndü. Yeni bir vakıf üniversitesi de inşallah önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kanunlaşma imkanı bulacaktır. Konya'nın hem Mevlana’sıyla hem ilim ve kültür merkezi olmasıyla hem üniversiteleriyle hem de değerli insanlarıyla, dışarıdan gelen herkese kucak açan misafirperver anlayışıyla uluslararası öğrencilerden daha fazla pay alma imkanına sahip böylesi bir potansiyeli var” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİYLE MARKA ÜLKEYE DÖNÜŞTÜ”

2012 yılında Türkiye’ye uluslararası öğrencilerin yaptığı müracaat sayısının 45 bin olduğunu ifade eden Bozdağ, “2011 yılında bu rakam 9 bin. Baktığınız zaman bir yıl içerisinde tam 5 kat bir müracaat sayısının arttığını görüyoruz. 2013 yılı içerisinde bu rakamların daha da katlanacağını ümit ediyoruz. Bu Türkiye’nin üniversiteleriyle bir marka ülkeye dönüştüğünü, tercih edilen ülkeler arasında yer aldığını görüyoruz. Üniversiteler kendi nam ve hesabına okuyan uluslararası öğrencileri daha fazla bünyelerine katmanın yolunu aramalıdır. Böylelikle Türkiye’nin üniversiteleri uluslararası üniversiteler gibi bir özelliğe de kavuşma imkanı bulacaktır. Konya’da vakıf üniversiteleri kendileri burslu uluslararası öğrenciler okutabilirler. Uluslararası öğrencilerden daha az ücret alarak onların üniversitede okumasını teşvik edebilirler. Devlet üniversiteleri harçları düşük tutmak suretiyle uluslararası öğrencilerden daha fazlasının Konya’ya gelmesini sağlayabilirler. Bu konuda ben buradan bütün üniversitelerimize bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Bazı üniversitelerimiz bu çağrımıza olumlu cevap verirken, bazıları da karşılık vermediler. Diyelim ki başta Konya’da olan vakıf üniversiteleri olmak üzere diğer vakıf üniversitelerimiz bu konuyu gündemlerine alsınlar ve bu alanda da öğrencileri bünyelerine çekecek formüller üzerinde dursunlar. Çünkü Türkiye’de parasıyla okumak isteyen çok sayıda öğrenci var” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Devlet üniversitelerinin hükümetin bu konuda aldığı kararlara uyumlu adımlar atmadığını kaydeden Bozdağ, “Kendi hesabına okuyacak öğrenciler harçların yüksekliğinden şikayet edince hükümet olarak sınır koyduk. En fazla üç kat alabilirler dedik. Derdimiz belki bir kat alsın. Belki Türkiye’deki öğrencilerle aynı alsın ama üç kat almasın. Bu adımı atarken azaltıcı yönde adım attık. Ama maalesef bizim üniversitelerimiz ne yaptı, tam üç kat harç uygulama kararı aldılar. Yani böylelikle bizim attığımız adım maalesef istenilen neticeyi vermedi. Ben inanıyorum ki inşallah Konya Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi bunlar önümüzdeki dönem harçları belirlerken uluslararası öğrencilerin lehine olan düzenlemeler yaparlar. Türkiye’de biz ikinci öğretim hariç diğer öğrencilerden harcı kaldırdık. O zaman üç kat artırmaların bir anlamı yok” dedi.

İSTANBUL'A ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE

Hükümet olarak İstanbul’da Türkiye Uluslararası Bilim Teknoloji ve İslam Üniversitesi adında bir uluslararası üniversite kurma konusunda karar aldıkların da aktaran Bozdağ, “Bu konuda kanun tasarısı da Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Yasalaştıktan sonra da bu üniversitenin en az öğrencisinin yüzde 50’si yabancı, diğer kısımları da Türkiye’den olacak. Böylelikle biz daha fazla uluslararası öğrenciyi okutma imkanı bulacağız” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Bozdağ, öğrencilerin hazırladığı serginin açılışını yaptı. Sergiyi gezen Bozdağ, öğrencilerin uzattığı yöresel şapkayı giydi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, buradaki programın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun vefat eden dayısının evine giderek, taziye ziyaretinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz