Bozüyük'te "Nabi Ve Itri" Konferansı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hacı İbrahim Demirkazık, "Biz, yabancılar kadar değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz" dedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hacı İbrahim Demirkazık, "Biz, yabancılar kadar değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz" dedi.

Yard. Doç. Dr. Demirkazık, konferansta yaptığı konuşmada, 2012 yılının UNESCO tarafından "Nabi ve Itri" yılı ilan edildiğini hatırlatarak, Itrı'nin, Türk milletini bugünlere getiren onlarca şahsiyetten biri olduğunu kaydetti.

"Kültür olmasaydı ne Türk olabilirdik, ne de benliğimizin farkında olabilirdik" diyen Yard. Doç. Dr. Demirkazık, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Kültür, zaman içinde ve yavaş yavaş şekillenen bir olgudur. Biz, yabancılar kadar değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz. Kendi kimliğimizi bileceğiz ki, ayağımızı yere sağlam basacağız. 17'nci yüzyılın önemli şahsiyetlerin biri olan Itri, binin üzerinde beste yapmış ancak elimizde 49 tane bestesi kalmış. Ne yazık ki, Itri'nin hayatıyla ilgili elimizde pek bir bilgi yok. Hayatı musiki üzerine kurulan Itri, Osmanlı döneminde musikiyle ilgili sayılabilecek 3 kişiden biridir. Bayram namazlarında söylenen tekbir ve teravih namazlarında söylenen salavat, Itri'nin bestesidir. Bu eserler, Itri'nin dini musikiye en büyük hediyesidir. Bin insanın bunları yapabilmesi için ruhunda da yaşaması lazım."

-"Nabi, Türkçe'ye hayrandı"-

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Özdemir de Nabi'nin 1641 yılında Urfa'da doğduğunu, yokluk ve sefalet içinde büyüdüğünü, şair, sanatkar ve insan olarak paşası Muhasip Mustafa Paşa'nın dikkatini çekerek onun divan katipliğini yaptığını söyledi.

Reklam
Reklam

Nabi'nin, Fetihname-i Kamaniçe adlı eserini yazdığını ve bu eserle tanındığını anlatan Yard. Doç. Dr. Özdemir, "Nabi, klasik şark dillerini ve İslam ilimlerini çok iyi bilen alim ve fazıl bir şairdir. Nabi'nin şiirde anlama çok önem verdiği görülmektedir. Nabi'nin dili hakkında söylenebilecek en önemli husus, onun Türkçe'ye duyduğu hayranlıktır. 17'nci yüzyılın ikinci yarısında yetişmiş şairlerin en önemlisi olan Nabi, klasik Türk şiirinde yeni bir ekol açmıştır" diye konuştu.

Programa, Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, Halk Kütüphanesi Müdürü Mukaddes Gündüz, AK Parti İlçe Başkanı Nizamettin Çam ve öğretmen ile öğrenciler katıldı.

Muhabir: Barış Eren / Muhsin Arslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: